Review: Ver van Familie

Media door Anneke

Schandalen, tradities en mysteries in Ver van Familie

Barbie Konig laat na de dood van haar stiefmoeder haar leven in Amerika in de steek en vertrekt naar Nederland. Ze heeft één belangrijk doel: haar oma in Nederland terugzien. Wat ze niet verwacht is dat de Nederlandse familie er niet op zit te wachten om lang vergeten tragedies en familiegeheimen op te rakelen, die ze liever vergeten.

De film begint in 1986 in New York, waar hoofdpersoon Barbie Konig (Terence Schreurs) haar heden wil vergeten en op zoek gaat naar haar Indische roots. Daar valt ze midden in allerlei verwikkelingen die haar leven zullen veranderen. Oma Em (Anneke Gronloh), degene waar ze in Nederland naar op zoek gaat, is stervende en de familie is van mening dat een confrontatie met haar verloren kleindochter haar geen goed zou doen. Er zijn immers te veel onopgeloste zaken, zoals de mysterieuze dood van Barbie's moeder en de bestaande geheimen rondom het gezin waarin Barbie is opgegroeid. Wie haar kleindochter wel graag wil zien is Oma Em zelf. Ze zal niet sterven voor ze haar kleindochter voor het laatst gezien heeft.

Ver van Familie is een film met een sterke en verrassende cast. Opmerkelijk is het acteerdebuut van zangeres Anneke Gronloh, evenals dat van nieuwkomer Terence Schreurs. Zij zet met Barbie een overtuigende rol neer, waarbij haar grote talent duidelijk naarvoren komt. Behalve acteren zingt ze ook de liedjes uit de film en dat doet ze met veel gevoel. Daarnaast komen er ook een aantal andere bekende Nederlanders in de film voorbij zoals bijvoorbeeld Katja Schuurman, Nada van Nie, Johnny de Mol en Chris Tates die hun rollen geloofwaardig vervullen. Al met al levert het een mooie film op, die een goed beeld geeft van de Indische tradities en gewoontes. Toch zal een breed publiek geraakt worden door deze film, want familiezaken gaan ons tenslotte allemaal aan. Marion Bloem maakt met haar speelfilmdebuut dus een overtuigende indruk.

Ver van Familie is vanaf 23 oktober in de bioscoop te zien.

Foto's: Kris DeWitte & Erik Schut