Een dagje kuuroord

Ontspanning door Maresa

Ten eerste: ik ben niet zo'n geduldig type. Als de bus tien minuten op zich laat wachten, loop ik liever een uur naar huis. Ten tweede: ik ben geen meisje-meisje. In mijn hele huis is geen make-up te vinden en zalfjes en de kleur roze zijn niets voor mij. Ten derde: als adhd'er ben ik alles behalve rustig te noemen.

Met die insteek lijkt een dagje kuuroord misschien niet zo geschikt. Toch had ik al maanden het idee dat het toch iets voor mij zou zijn. Lekker zwemmen, naar de sauna, gezellig wat drinken... ja, dat leek me wat. Zelfs een massage dacht ik nog wel vol te kunnen houden. Daarom was ik ook erg blij toen ik op mijn verjaardag mijn cadeau kreeg: een arrangement met hotelovernachting samen met vriendlief.  Dus reden we vrolijk naar het kuuroord en meldden ons aan.

En toen moesten onze kleren uit.

Ik ben niet preuts, maar tot nu toe ging ik altijd in badkleding naar de sauna. Het naaktstrand ontweek ik altijd met succes en ook nu dacht ik dat mijn bikini vast wel aan kon. Helaas. Alles moest uit en het gekke is: al na een paar minuten vind je het helemaal niet raar, want iedereen is naakt. Mijn vriend en ik keken daarom vrolijk om ons heen naar de mooie en minder mooie lichamen om ons heen. Zo voel je jezelf toch een stukje minder bloot.

Na ons kopje thee liepen we het eerste zwembad in. Wat volgde was ochtend vol warme, koude en gekruide baden en sauna's. Heerlijk! Ik voelde me zelfs bijna rustig worden. Net op tijd, want het was tijd voor hot yoga, een les waar we ons voor hadden ingeschreven.

Hot yoga is yoga in een ruimte van veertig graden celcius. Dat klinkt warm en het is nog warmer. Toch lukte het ons enigszins om tussen vijftien au's en aah's door onze benen en armen in de goede positie te duwen. Na afloop was het tijd voor een bad om af te koelen en eentje om daarna weer warm te worden.

Bij het arrangement zat een uitgebreid buffet met taartjes, drankjes en fruit. Ik kon niet meteen naar het buffet, want er stond nog een massage op mij te wachten. Wonder boven wonder vlogen de 25 minuten voorbij. 'Neem de volgende keer een hot stone massage,' raadde de masseur me aan. 'Die van veertig minuten.' 'Bijna drie kwartier!' wilde ik roepen, maar bedacht dat ik het nog zou volhouden ook. Energiek stond ik op, tot grote schrik van de masseur die klaarstond met mijn badjas. 'Niet doen, dan val je om!' Een lichte duizeligheid voelde ik wel, maar omvallen? Goed onthouden, dacht ik: je kunt omvallen na een massage. Het was totaal nieuw voor me.

Na het buffet bezochten we alle sauna's op de eerste etage van het complex. Heerlijk, al dat stomen en zweten, om daarna alles weer van je af te douchen. Na een paar rondjes zwemmen besloten we toch dat we eigenlijk wel genoeg hadden van alle verwennerij, dus douchten we nog een laatste keer en waren we stiekem wel weer blij dat we weer kleren aan konden trekken. De dag in zijn geheel was dus echt een succes. Het is echt ontspannend en zelfs ik kwam (een beetje) tot rust. Het  maakt dus niet uit hoe (niet) vrouwelijk, geduldig of preuts je bent: een dagje kuuroord is een prima manier om even lekker in de watten te worden gelegd.

Belangrijk om te weten:
Een arrangement lijkt leuk, maar vaak zijn de drankjes, hapjes, lunches en diners niet bij de prijs inbegrepen. Houd daar rekening mee.