Fabeltjes over foundations

Make-up door Redactie Ze.nl

Fabel 1: Foundations zijn slecht voor de huid
Onzin. Vroeger waren foundations heel anders dan die van nu. Natuurlijk is het belangrijk dat je - nadat je make-up hebt gebruikt - je gezicht reinigt. Maar dat moet sowieso dagelijks, óók als je geen make-up draagt. Sterker nog, omdat de meeste foundations tegenwoordig zo veel verzorgende en beschermende stoffen bevatten, zoals UV-filters, vitamines, plantaardige en verzorgende oliën en er voor elk huidtype wel een foundation te vinden is, kun je een foundation juist zien als een goede aanvulling op een dagcrème. Je stelt je huid zelfs méér bloot aan schadelijke stoffen van buitenaf als je geen foundation draagt. Zonlicht, luchtvervuiling en roken, dát zijn pas echte boosdoeners voor de huid.

Fabel 2: Foundation geeft een onnatuurlijk, dik, plakkaateffect dat je huid dichtsmeert
Doordat foundations vaak verkeerd worden gebruikt, denken veel mensen dat het niet mooi is. Veel mensen weten eigenlijk niet waarvoor een foundation precies bedoeld is. Ze gebruiken een te donkere en/of te droge foundation voor hun huidtype, omdat ze denken dat het bedoeld is om een kleurtje te geven of omdat ze bang zijn dat ze er anders wit uitzien. Zo krijg je inderdaad een maskereffect met lelijke randen bij de kaaklijn. Maar dat hóéft niet. Foundations zijn bedoeld om de huid te egaliseren, nooit om een kleurtje te geven. Als je de goede kleur gebruikt, een foundation kiest die bij je huidtype past en het op een goede manier aanbrengt hoef je een foundation absoluut niet te zien. Smeer liever twee dunne laagjes dan één dikke laag, om te voorkomen dat je niet meer weet waar je het teveel aan product kwijt moet. Breng geen stipjes aan maar smeer meteen uit van binnen naar buiten en gebruik altijd eerst een dagcrème.

Fabel 3: Als ik een getinte dagcrème gebruik, heb ik geen dagcrème nodig
Een getinte dagcrème is een make-upproduct en kan daarom nooit de dagcrème vervangen. Breng dus altijd eerst een beschermende dagcrème aan als je een getinte dagcrème gaat gebruiken.

Fabel 4: In plaats van een foundation, kan ik ook een getinte dagcrème gebruiken
Een getinte dagcrème is heel iets anders dan een foundation. Een foundation is bedoeld om de huid te egaliseren, is dekkend en niet bedoeld om de huid een kleurtje te geven. Een getinte dagcrème is precies andersom: die is niet dekkend maar juist transparant, egaliseert de huid daarom dus niet, maar is wel bedoeld om een kleurtje te geven.

Fabel 5: De kleur van een foundation test je op de binnenkant van de pols, arm of op de hand
Niet waar. De huid van de pols is heel dun en doorschijnend en daarom niet geschikt om daar de kleur te testen. Bovendien is je pols veel lichter van kleur. Ook zijn handen vaak heel anders van tint dan je gezichtshuid. Ook een te lichte kleur foundation geeft een onnatuurlijk effect. Test een kleur altijd op de kaaklijn. Zo voorkom je ook lelijke randen en is het helemaal niet nodig de hele hals mee te nemen. Houd ook rekening met de ondertoon van je huid. Is deze roze of juist gelig? Foundations variëren ook van roze naar geel, niet alleen maar van licht naar donker en je kunt twee tinten natuurlijk ook mengen.

Fabel 6: Ik wil wat meer kleur in mijn gezicht, dus ik kies een tint donkerder dan mijn huid, anders zie ik zo wit
Beter is om dat niet te doen. Als je een beetje witjes ziet, gebruik dan liever een bronspoeder of een blusher (rouge) om meer kleur in je gezicht te krijgen. Die zijn er juist voor bedoeld om de huid een kleurtje te geven. Wees niet bang dat een blusher onnatuurlijk uitpakt. Juist die poeders zijn licht van structuur en bestaan uit zeer fijn poeder. Een te donkere foundation is altijd onnatuurlijker dan het gebruik van een getinte poeder. Breng het met een middelgrote kwast aan en om het geheel wat meer in evenwicht te krijgen, ook op je voorhoofd, neus, kin en een heel klein beetje op je hals. Een kleurtje geven en tegelijkertijd kleine oneffenheden camoufleren met één product gaat niet. Als je én kleur wilt én je huid wilt egaliseren, zul je toch echt eerst een foundation of - voor echt vurige plekken zoals puistjes - een camouflagestick, met daarover heen een blusher moeten gebruiken.

Fabel 7: Er is geen verschil tussen een compacte foundation en een vloeibare foundation
Jazeker wel. Een compacte foundation is meestal een 2 in 1 foundation omdat er poeder doorheen is vermengd. Deze dekken meer, maar zijn meestal niet zo geschikt voor een droge huid. Deze zijn geschikter voor een vette huid omdat de poeder die er doorheen zit een vette huid minder laat glimmen en het product droger is van structuur. Bij een droge huid is het beter een vloeibare, romige foundation te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer make-uptips? Neem dan eens een kijkje op www.makemeover.org