Beautiful Berlin!

Reizen door Eline

Prachtige architectuur naast historische monumenten, lieflijk aandoende pleintjes en hypermoderne winkelcentra. Een stad met een verhaal: Berlijn heeft het! Ze.nl's Eline mocht er een weekje vertoeven en heeft voor jou vijf high-lights van deze heerlijke stad bezocht.

1. Parijse weelde in Berlijn: Galeries Lafayette
Waar dit heerlijke warenhuis in Parijs gevestigd is in een historisch pand, vind je Galeries Lafayette in Berlijn een prachtig modern gebouw, dat alleen al om haar kegelvormige architectuur zeker de moeite waard is voor een bezoekje. Evenals in Parijs moet je een dikke portemonnee meenemen, maar wie goed zoekt kan tijdens de uitverkoop voor een leuk prijsje een fijn shirtje van D&G scoren.
Galeries Lafayette, Friedrichstrasse

2. Aangrijpende historie: Holocaust Memorial
Tussen 2003 en 2005 is hard gewerkt om vlakbij de Brandenburger Tor, het symbool van Berlijn, een monument speciaal voor alle slachtoffers van de Jodenvervolging uit de Tweede Wereldoorlog op te stellen. Het resultaat is een verzameling van ruim dertienhonderd betonnen zuilen, waar je tussen kunt lopen en je hopeloos verloren kunt voelen. Kinderen spelen er graag verstoppertje, maar dit monument is absoluut een aanrader om eens goed stil te staan bij de verschrikkingen van het nazibewind. Het gratis te bezoeken informatiecentrum onder het monument dat druk bezocht wordt, is aangrijpend door alle foto's en persoonlijke verhalen van overlevenden.
Holocaust Memorial, Strasse des 17.juni

3. Koude Oorlog-replica: Checkpoint Charlie
De grensovergang tussen West-Berlijn (kapitalistisch) en Oost-Berlijn (communistisch) is vandaag de dag een ware toeristische attractie. Checkpoint Charlie, het huisje bij de grensovergang, staat als replica tussen het ooit  Amerikaanse en Russische deel van Berlijn. Kijk door de poespas van soldaten, kraampjes en toeristische snuisterijen heen; vooral de informatieborden links en rechts van de straat zijn zeer interessant om je een voorstelling te maken hoe te hebben geleefd in een verdeeld Berlijn.
Checkpoint Charlie, Friedrichstrasse

4. Shop till you drop: KaDeWe
Ladies, het shopwalhalla van Berlijn is met stip het Kaufhaus des Westens (KaDeWe)! Dit megagrote warenhuis heeft acht verdiepingen mode, mode en nog eens mode! Wel met een designerprijskaartje eraan, maar dit chique warenhuis heeft zelfs een Vero Moda-afdeling. Absolute aanrader is de voedselafdeling op de zesde etage (taarten in alle soorten en maten! Jummie!) en het heerlijke restaurant Wintergarten op de zevende etage met een prachtig uitzicht op de Kurfurstendamm.
KaDeWe, Tauentzienstrasse

5. Natuur in de stad: Tiergarten
Het Vondelpark is niets vergeleken met het immens grote en groene park Tiergarten dat middenin de stad ligt. Hoewel flink gehavend na aanhoudende bombardementen in 1945, is dit park het groene hart van de stad en een oase van rust. Prachtige meren en fonteinen en tientallen wandelroutes kun je hier vinden. Voor een dagje luieren in de zon is dit park goed te doen. Bezoek ook de Zoologischer Garten, omdat je toch in de buurt bent. De wereldberoemde ijsbeer Knut zit daar op je te wachten!
Tiergarten, evenwijdig aan Strasse des 17. Juni