Het EK voor beginners

De maatschappij door Jet

Voor de duidelijkheid: met dit artikeltje wil ik niet zeggen dat vrouwen geen verstand hebben van voetbal! Au contraire, uit onderzoek is juist gebleken dat vrouwen net zoveel weten van dit 'spelletje' als mannen. Beide seksen beschikken over ongeveer evenveel kennis van de spelregels. Maar voor de dames onder ons (en ik geef toe, daar hoor ik ook een beetje bij) die er niet zoveel van snappen, maar die het WEL heel erg leuk vinden om in de kroeg mee te kijken en mee te blèren met hun lover of mannelijke vrienden, hier het EK 2008 in het kort.

Wat is het EK precies?
EK staat voor Europees Kampioenschap. De naam zegt het dus het al; aan deze wedstrijd doen alleen Europese landen mee. En deze landen gaan al voetballend de strijd met elkaar aan om de titel 'Europees Kampioen' in de wacht te slepen. Het EK vindt 1 keer per 4 jaar plaats in steeds een ander land. Dit jaar in Zwitserland en Oostenrijk van 7 tot en met 29 juni.

Tegen wie en wanneer speelt Nederland?
Nederland zit in groep C (er zijn in totaal 4 groepen) en we moeten het opnemen tegen behoorlijk sterke tegenstanders. Italië en Frankrijk hebben namelijk allebei het EK al eens gewonnen. Maar we gaan er gewoon van uit dat het onze mannen gaat lukken! Wanneer en tegen wie speelt Nederland eigenlijk?

Nederland speelt tegen Italië op maandag 9 juni om 20.45 uur.
Nederland speelt tegen Frankrijk op vrijdag 13 juni om 20.45 uur.
Nederland speelt tegen Roemenië op dinsdag 17 juni om 20.45 uur.

Wanneer gaat Nederland door naar de kwartfinale?
Bij elke wedstrijd kun je als land punten verdienen. Als je wint krijg je 3 punten. Bij een gelijkspel 1 punt en als je verliest natuurlijk niets. De nummers 1 en 2 van de vier groepen gaan door naar de kwartfinale, de winnaars daarvan naar de halve finale en uiteindelijk vindt de finale plaats op zondag 29 juni in Wenen. Wie o wie zal er winnen?

Wat is nou precies 'buitenspel'?
Dit kan ik het beste uitleggen aan de hand van een afbeelding.

Op het moment dat een speler van het blauwe team de bal naar voren schiet (het witte puntje is de bal), moet er een speler van het rode team tussen de keeper van het rode team en de aanvaller van het blauwe team staan. Als dit niet het geval is (zie plaatje), dan is er sprake van buitenspel.

Wat moet ik aan tijdens de wedstrijden?
Oranje natuurlijk! Met rood-wit-blauwe accenten. Kijk eens naar ons artikel over de leukste koninginnedag-outfits, deze zijn natuurlijk ook prima te gebruiken voor het EK. Op deze website  kun je allerlei grappige oranje producten kopen, zodat jij er helemaal bijhoort dit EK. Liever iets vrouwelijker? Op www.dooor.nl kun je schattige rood-wit-blauwe oorbelletjes en armbanden kopen. Let op: we hebben op dit moment ook een prijsvraag lopen waarmee je deze leuke sieraden kunt winnen!

Hoe word ik een voetbalvrouw?
Wil jij dit EK een leuke voetbalvent aan de haak slaan en een echte voetbalvrouw worden? Boek dan nu een enkeltje Zwitserland en...

- Schaf een oversized zonnebril aan van een bekend merk en draag hem all the time (of het nou regent of niet)!
- Doe een dikke laag lipgloss op in een felle kleur
- Gebruik veel glitter oogschaduw
- Een personal hairdresser en visagist is een must!
- Een arrogante uitstraling kan ook goed helpen

En nu maar wachten langs de zijlijn...

Hoe vrolijk ik mijn vriendje weer op als Nederland verloren heeft?
Zeg in ieder geval NIET: "Ach, het is toch maar een spelletje!" of  "Over 4 jaar weer een kans", want dan moet hij echt zijn best doen om je niet achter het behang te plakken. Probeer het niet te sussen en te nuanceren. Voor een man is het EK een ontzettend belangrijke gebeurtenis, dus als we eruit liggen, is dat gewoon ff slikken. Zeg WEL: "Vanavond scoor je wel bij mij lieverd!", geef hem een koud pilsje en laat het hem op zijn eigen tempo verwerken...

Lieve ZE's, heel veel plezier met het EK!