Pasen?!

De maatschappij door Jet

Wist je dat... een paar jaar geleden bleek uit onderzoek dat driekwart van de jongeren niet weet wat Pasen inhoudt?

Of je nou gelooft of niet, het is interessant en leuk om te weten wat de ware betekenis van Pasen is.

Pasen is voor christenen een ontzettend belangrijke feestdag. Op deze dag vieren ze namelijk een bijzondere gebeurtenis uit het leven van Jezus Christus.

Op de zondag voor Pasen (Palm Zondag) werd Jezus als koning binnengehaald in Jeruzalem. De mensen dansten vrolijk om hem heen, zwaaiden met palmtakken en zongen liedjes voor hem. Gek om te bedenken dat Jezus nog geen week later zou sterven.

Op de donderdag voor Pasen (Witte Donderdag) at Jezus voor het laatst met zijn vrienden en volgelingen. Dit noemen we ook wel het laatste avondmaal. Jezus wist toen al dat één van zijn vrienden (Judas) hem zou gaan verraden en dat Hij dus zou gaan sterven. Daarom zei Hij tijdens het laatste avondmaal, toen Hij het brood in stukken brak en ronddeelde: "Dit is mijn lichaam en het wordt voor iedereen gegeven" en bij het ronddelen van de wijn zei Hij: "Dit is mijn bloed dat voor iedereen wordt vergoten." Dit ritueel (het eten van brood en het drinken van wijn) wordt nog vaak uitgevoerd in kerken.

Het is de vrijdag voor Pasen (Goede Vrijdag) en vandaag herdenken we dat Jezus ter dood is veroordeeld en is gekruisigd. Waarom heet deze dag dan 'goede' vrijdag kun je je afvragen? Het heet Goede Vrijdag, omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd voor de mensheid.
 
Op Paaszaterdag denken we aan Jezus die nu in het graf ligt, een uitgeholde grot met een grote zware steen ervoor.

Paaszondag: we vieren dat Jezus, de zoon van God, uit de dood is opgestaan. Het graf waar Jezus in lag, is leeg; Jezus is verrezen uit de dood.

Het is ook de dag waarop veel gezinnen eitjes aan het zoeken zijn in de tuin. Gevolgd door een overheerlijk Paasontbijt met alles erop en eraan. Dus als je aanstaande zondag gezellig met je familie rond de tafel zit kun je hier misschien even bij stil staan.

Bron: http://www.kindengeloof.nl/pasen.html