HELP, de tandarts!

Sport & gezondheid door Marieke_B

Herken jij dat? Dat je bij een bezoek al in de wachtkamer die brok in je keel voelt opkomen, samen met je handen die beginnen te zweten. De steriele geur stelt je bepaald niet op je gemak en die posters en plaatjes van tanden en kiezen evenmin. Eenmaal in de stoel voel je de eerste traan al over je wang lopen, terwijl de beste man je nog niet eens heeft aangeraakt. Je raakt totaal in paniek bij de gedachte aan die pijn en het gewroet in je mond. Bij elk plekje waar het haakje ook maar éven in blijft hangen, schiet je in de stress. Zal het weer een gaatje zijn? Van binnen (en een klein beetje van buiten) huil je als een klein kind en scenario's uit de horrorfilm The Dentist schieten door je hoofd.

Ik herken het. En niet zo'n klein beetje ook.

Tips voor de bangeriken onder ons
- Praat met je tandarts! Een vertrouwensrelatie is essentieel, dus vertel hem wat je dwars zit en maak samen afspraken om het voor jou zo prettig mogelijk te laten verlopen.
- Vraag om verdoving, ook al probeert je tandarts je wijs te maken dat het maar een heel klein gaatje is dat best even snel zonder verdoving geboord kan worden. Als jij verdoving wil, moet je dat ook krijgen!
- Neem je iPod of andere mp3-speler mee met je favoriete muziek. Zet 'm lekker hard tijdens de behandeling, zodat je wordt afgeleid van loeiende boren en misselijkmakend gekraak in je mond.
- Neem een (stress-)balletje mee om in te knijpen bij heftige pijnscheuten.
- Vraag om een spiegel, zodat je met de tandarts mee kunt kijken. Zo heb je toch een klein gevoel van controle terug, omdat je kunt zien wat ie in jouw mond uitspookt.
- Spreek met de tandarts een teken/gebaar af, zodat hij even kan stoppen als het jou teveel wordt. Ook daardoor heb je weer wat meer in eigen hand.

Heeft de beste man (of vrouw!) geen begrip voor jouw situatie, schroom dan niet een andere tandarts te zoeken die wél jouw belang voorop stelt. Vraag vrienden en kennissen naar hun ervaringen bij tandartsen en zoek uit wie bekend staat als aardig en professioneel. Maak een eerste klik-afspraak waarin alléén een controle plaatsvindt en je kijkt of hij/zij aansluit bij jouw persoonlijke wensen.

Nog steeds niet overtuigd?
Als je angst toch te diep zit om met bovenstaande tips onder controle te krijgen, kan het een oplossing zijn om je door te laten verwijzen naar een angst- of narcosetandarts en een Centrum voor Bijzondere Tandheelkundige hulp. In Nederland zijn er zo'n 40 tandartsen die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een extreme angst. Hier krijg je volledige aandacht, wordt er gezocht naar een oplossing voor je probleem én eindig je (pijnloos!) met een mooi gezond gebit, soms zelfs onder narcose waardoor je er al helemáál niets van merkt.

Kijk voor meer informatie over procedures, kosten en vestigingen in de buurt eens op de volgende sites:
www.tandarts.nl  
www.angsttandarts.com
www.narcosetandarts.nl  
www.sbt.nl
www.angsttandarts.nl