Spoedcursus: fietsen in de grote stad

De maatschappij door Redactie Ze.nl

en lijken stoplichten en auto's structureel te negeren. Jackass is er niks bij.

Je snapt dat ik nogal wantrouwend stond tegenover fietsend naar school gaan. In Limburg, waar ik vandaan kom, is fietsen veel minder geliefd vanwege alle 'bergen'. Nou ja, heuvels. Maar zo gauw je ze omhoog moet fietsen, zijn het al snel bergen. Ik was dus niet zo gewend aan 'Jackass-fietsen'. Eigenlijk is naar de universiteit fietsen één grote survivaltocht en dat maakt de rechten-studie dan toch net wat interessanter.

In principe is het heel erg gemakkelijk als je je maar aan een paar basisregels houdt:

1. Voetgangers bestaan niet. Jij als fietser gaat altijd harder en houdt aan een botsing minder pijn over, dus waarom zou je stoppen?
2. Verkeerslichten zijn voor de sier. Stoppen voor rood licht is ongeoorloofd en rood licht geldt alleen als waarschuwing dat er misschien auto's van de zijkant kunnen komen die je met gepaste snelheid (minstens 30 km/u) vakkundig ontwijkt. Het feit dat je jonge kinderen bij je hebt, is géén reden om te stoppen voor rood licht.
3. Fiets vooral zo hard mogelijk en doe vooral niet teveel moeite om langzamere fietsers te ontwijken. Zij fietsen toch langzaam dus kunnen gemakkelijk aan de kant gaan als jij ze opzij duwt met je elleboog. Een fietsbel nemen is ook altijd raadzaam, dan kunnen ze misschien al opzij gaan zodat je niet je kostbare energie moet verspillen aan het opzij duwen van die slakken.
4. Pas op voor de politie. Het verkeer om je heen stopt toch wel voor je (als je als automobilist een fietser aanrijdt, is de automobilist altijd schuldig, dus ze stoppen echt wel), dus richt je energie en aandacht vooral op politie-agenten. Vaak staan ze verstopt achter verkeerslichten en winkels, dus probeer ze vooral vakkundig te ontwijken of breek regel 2, en stop dus toch maar even voor het stoplicht. Let op: dit laatste alleen doen in geval van nood.

Als je je aan deze vier basisregels houdt, moet het lukken om te overleven in de grote stad. En mijn voornaamste tip? Zorg voor een goede ziektekostenverzekering. Die kan altijd van pas komen.

Geschreven door Sanne