Recept: oliebollen en appelflappen

Eten door Jet

Oliebollen

Wat heb je nodig?
100 gram gist
10 gram zout
10 gram basterdsuiker
40 gram citroenrasp
2 eieren
1 liter halfvolle melk
150 gram boter
200 gram krenten
175 gram rozijnen
1000 gram patent bloem
Eventueel 3 theelepels kaneel en of 25 gram gehakte walnoten

Hoe maak je het?
- Was de krenten en rozijnen.
- Maak ondertussen de melk lauw.
- Los de gist op in de melk.
- Vermeng het mengsel met de bloem en de eieren, totdat er een deeg ontstaat.
- Laat het deeg ongeveer een half uur rijzen.
- Meng nu het deeg met eerst de suiker, de gesmolten boter, de citroenrasp en het zout.
- Zorg dat het beslag glad is en voeg dan de krenten, rozijnen en eventueel de kaneel en walnoten er doorheen.
- Laat het beslag nog een half uur rijzen.
- Vul een frituurpan met olie, de frituurpan mag niet te warm zijn, ongeveer 175 graden is het best.
- Maak met behulp van een vetgemaakte ijslepel vorm in de oliebollen.
- Laat ze in de olie glijden en bak ze ongeveer 6 minuutjes. Na 3 minuten de oliebol even omdraaien.
- Laat de oliebollen uitlekken op een schaal met keukenpapier. Check even of het deeg wel gaar is, voordat je verder gaat.
- Serveer de oliebollen met poedersuiker.

Appelflappen

Wat heb je nodig?
1 pakje bladerdeeg
3 appels
Rozijnen/krenten
Kaneel
2 zakjes vanille suiker
Kristalsuiker

Hoe maak je het?
- Schil de appels en snij ze in kleine blokjes.
- Doe de stukjes appel in een kom en voeg de rozijnen/krenten naar smaak toe. 
- Dan voeg je de twee zakjes vanillesuiker en de kaneel toe. Dit geheel meng je goed door elkaar.
- Neem een plakje bladerdeeg en je neemt een schepje van het appel mengsel en dat doe je op de bladerdeeg. Dan vouw je het dicht.
- Dan bestrijk je het appelflapje met wat losgeklopt ei, en om het helemaal af te maken strooi je over het net bestreken appelflapje wat kristal suiker.
- Bak de appelflapjes 30 minuten in een voorverwarmende oven op 200 graden. 
- Pas op: wel even laten afkoelen

Geschreven door Jet