Vegakerst

Eten door Redactie Ze.nl

Stiekem kan men doen alsof men het heerlijkste X-aantal gangen diner heeft bereid, al dagen in de weer is, terwijl men eigenlijk enkel verstandig ingekocht heeft bij zijn of haar favoriete supermarktketen.
Petje af voor de innovatieve ideeën, ik moet zeggen dat ook dit jaar het assortiment weer zeer uitgebreid en inspirerend is. (Geen gebrek aan engeltjes, kerstmannetjes en decadente chocolade).

Toch heb ik een punt(je) van kritiek: Ook al sneeuwt het - nog- niet, als vegetariër zijnde moet men zich toch enigszins ondergesneeuwd voelen bij het bekijken van het huidige aanbod. Ik eet zelf ook geen vlees en ben creatief genoeg, maar wil hierbij toch ook een tip geven aan alle mensen die zo hard in de weer zijn om nieuwe, gevarieerde seizoensproducten in hun winkel te krijgen.

Zo zie ik prachtige gourmetschotels, met stukjes vlees, ja, zelfs vis in kerstboomvorm en wil hierbij de volgende raad geven: Stel alstublieft een mooie schaal met vegetarische producten samen, om lekker, makkelijk en creatief mee rond te tafel te kunnen gaan:

Denk eens aan vega-hamburgertjes en nuggets in kerststervorm?
En de falafel-, groente- en satéballetjes kunnen prima door als sneeuwballen!
Een schnitzel-rendier, kaasburgervuurpijl, een loempiaatje, stukjes 'Noordpoolse' tortilla, een spiesje met bitterballetjes, gepaneerde champignons, krieltjes, cherrytomaatjes, courgette, paprika, een groentenwrapje gevuld met olijfjes of paddenstoelenmix,'groentenvinkjes' van gehakt of tofu, met een plakje kaas of op meerdere manieren gemarineerd. Pannenkoekjes met appel, rozijnen, een kerstklok-omeletje, etcetera.

Vegetariërs zijn creatieve mensen (geworden), maar zoals gemak de mens dient tijdens de aankomende periode verdienen zij ook wel wat rust in hun krent, toch? Er is zoveel mogelijk, het is haast niet te begrijpen dat fabrikanten hier niet op inspelen, zéker in deze periode waarin zoveel winst te behalen valt!

Een schoteltje met groenten, wat dim-sum hapjes, vegetarische sushi, röstirondjes of gemarineerde stukjes tofu en artisjok. Wat nootjes (Zoals pijnboom- of zonnebloempitten) erbij, kleine worstjes, noem maar op. Een schaaltje is snel gevuld, de beurs van de consument rap getrokken en die van de verkoper gauw gespekt.

Misschien zou ik daarom juist mijn mond moeten houden en zelf weer creatief aan de slag moeten gaan. Toch zie ik uit naar een fraai opgemaakt pakket met leuke spiesjes en kleine stukjes vegaproduct die zo het pannetje in kunnen.

Mocht je dit jaar zelf vegetarisch aan de slag willen en heb je helemaal geen zin in commercie?
Doe het dan eens anders en geniet deze feestdagen van:

Japanse fondue

Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

1 l water
2 blokjes shiitake-bouillon (te koop bij Chinese toko)
2 el misopasta
3 el teriyakisaus
250 ml mirin (rijstwijn)

En nu?
Breng het water aan de kook en los er de bouillonblokjes in op.
Roer er daarna de misopasta doorheen en laat dit een paar minuutjes zachtjes doorkoken.
Roer er de teriyakisaus en de mirin doorheen.
Giet dit in een fonduepan en breng het aan de kook.
Tip: Aangezien je bij deze fondue de groenten in de bouillon gaar laat worden, is het belangrijk dat je de vloeistof kokend houdt.

Wat kun je zoal in de fondue garen?
Sugarsnaps
Alle soorten paddestoelen
Blokjes tofu
Stukjes seitan
Serveer bij deze fondue een dipsausje van sojasaus, gember en knoflook.
Of zet er een grote fles zoete chilisaus bij.

Eet smakelijk en fijne dagen!

Geschreven door Babbel