Snelcursus tafelmanieren

Eten door Jet

Aan tafel gaan
Je gaat pas aan tafel als je gastvrouw/heer dat aangeeft.
Zorg dat je van te voren naar de wc bent geweest, want het is eigenlijk niet gepast om tussendoor van tafel te gaan.
Een echte dame zit altijd rechtop. Je handen mogen op de tafel leunen, maar je ellebogen absoluut niet!

Servet
Zodra je aan tafel zit, leg je het servet netjes op je schoot.
Je gebruikt het servet om je kleding te beschermen en discreet je mond af te deppen.
Als je tijdens het eten echt van tafel moet, leg dan je het servet op je stoel. Na het diner leg je het servet losjes aan de linkerkant van je bord neer.
 
Bestek
Schrik niet van die hele rij bestek naast je bord, er zit logica in! Gebruik het van buiten naar binnen, aan de buitenkant ligt dus dat wat je als eerste gebruikt. Boven het bord ligt bestek voor het dessert.
Wijzen met je bestek is not done, dit getuigt van slechte tafelmanieren. Als je klaar bent met een gerecht, leg je het gebruikte bestek diagonaal (alsof de wijzers van de klok op 10 voor half 5 staan) op je bord. De vork met de tanden naar beneden en het mes rechts van de vork met de snijkant naar de vork toe. Heb je ook een lepel(tje), leg die dan aan de rand van je bord.

Drinken
Wijnglazen houd je altijd aan de steel vast met duim en wijsvinger en nooit aan de kelk om te voorkomen dat de wijn warm wordt en dat er vlekken op het glas komen. Je wacht met drinken tot er getoast is door de gastvrouw/heer.
Wanneer er meerdere wijnglazen bij je bord staan, dan zullen er verschillende soorten wijn gedronken worden tijdens de gangen. Als dit het geval is, dan begin je met het wijnglas dat het dichtst bij je staat.
Water hoort in het grootste wijnglas of in een klein waterglas.
 
Eten
Je mag pas beginnen met eten als iedereen aan tafel zit en iedereen bediend is. Het allerbelangrijkst is dat de gastvrouw/heer aan tafel zit en vaak geeft hij of zij een teken wanneer je mag beginnen met eten.
Het zeggen van 'eet smakelijk' is absoluut not done, zelfs een belediging! Het is namelijk vanzelfsprekend dat het eten smakelijk is. Alleen wanneer de gastvrouw/heer het zegt, mag jij dat ook.
Als je je eigen bord hebt opschept, moet je alles opeten. Als het voor je wordt opgediend, hoeft dat niet.
Lust je iets niet? Het is wel zo beleefd om een beetje van alles te proberen. Ieder hapje dient apart gegeten te worden. Breng je bestek naar je mond, ga niet met je mond naar je bestek toe.
Als er brood op tafel ligt, snijd dit niet, maar breek een klein stukje af en leg dit op je eigen bord. Met je eigen mes smeer je er vervolgens wat boter op en stop je het in je mond.
Gebruik nooit peper of zout zonder eerst het eten te proeven.
Als je even wilt pauzeren tijdens het eten, leg je bestek dan op de rand van het bord, de vork met de tanden naar beneden en het mes rechts van de vork met de snijkant naar de vork toe. Laat je handen rusten op je schoot. En natuurlijk...praat je niet met een volle mond en slurp, smak, prak en blaas je niet!

Door de zenuwen deze snelcursus vergeten? Kijk dan naar je tafelgenoten en doe wat zij doen. En het gaat er natuurlijk om dat je een vriendelijke en beleefde houding hebt, als je dan een foutje maakt, zal niemand dat jou kwalijk nemen. Enjoy!

Geschreven door Jet