Tafelmanieren over de hele wereld

Reizen door Yolande
Boeren, slurpen en smakken: in Nederland is het not done, aan de andere kant van de wereld heel normaal. Een typisch geval van cultuurverschillen die er meer zijn bij tafelmanieren dan we in eerste instantie zouden denken. 
 
Handen 
Van normaal doorgeven zoals wij hier kennen, hebben ze in sommige Islamitische landen bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Daar mag je alleen maar eten van de gerechten die het dichtst bij je staan. Als je favoriete eten aan de andere kant van de tafel staat, is het heel simpel: pech gehad! De maaltijd wordt volledig gegeten met de hand, puur natuur. Dit gebeurt met één hand, de rechterhand. De linkerhand is namelijk voor toiletgebruik en het wordt als onbeschoft en onhygiënisch gezien om deze ook voor het eten te gebruiken. Als je daarentegen in Brazilië komt, kun je maar beter wel met mes en vork eten. Het wordt daar niet getolereerd om met je handen te eten. Dat geldt dus ook voor een boterhammetje met pindakaas.
 
 
Links of rechts?
Veel Nederlanders denken dat Amerikanen dezelfde tafelmanieren hebben als wij. Dat is niet helemaal waar. Amerikanen snijden hun eten wel hetzelfde, maar als ze dat eenmaal gesneden hebben leggen ze hun mes neer en nemen ze hun vork in de rechterhand. In Nederland is dat heel onbeleefd en niet netjes. De vork wordt trouwens vastgehouden zoals wij een lepel vasthouden, met de tanden naar boven. 
 
Messen 
Er zijn ook landen waar ze helemaal geen messen bij de maaltijd kennen, zoals in Thailand. Dit is ook niet nodig aangezien het eten van tevoren al in kleine stukjes is gesneden. Heerlijk als je moeder nog steeds je vlees voor je snijdt! Je vork houd je links en daarmee duw je het eten op je lepel. Pas wel op: schep niet te grote hoeveelheden in één keer op. Dit is zeer onbeleefd. 
 
Stokjes
In Japan is het gebruikelijk om met stokjes te eten. Hier zijn wel regels voor. Je mag de stokjes nooit rechtop zetten in de rijst. Als je dat wel doet, betekent dit dat je voedsel aan het offeren bent aan je voorouders. Als je dit elke maaltijd blijft doen, heb je aan het einde van de week wel heel erg honger. Stokjes zijn trouwens alleen om te eten, dus niet om te wijzen of kommetjes mee te verschuiven. Mocht je ooit in Japan gaan eten, kun je maar beter alles opeten tot de laatste rijstkorrel, want als je restjes overlaat moet je volgens de Japanners nodig wat aan je respect doen. 
 
 
Slagveld 
Ook in China eten ze de hele maaltijd met stokjes. In lokale regio?s in China hebben ze zelfs een bepaalde routine met hoe je de stokjes vasthoudt en ermee eet. Botjes en graatjes neem je met je stokje netjes uit je mond, om die vervolgens op de vloer of op het tafelkleed te gooien. Er is dan ook een gezegde in China dat zegt dat na een goede maaltijd het tafelkleed eruit moet zien als een slagveld. En hier blijft het niet bij: slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, met je elleboog op tafel leunen, met volle mond spreken. Alles wat hier in Nederland onacceptabel is, zien de Chinezen als respectvol. De volgende keer als je bij de Chinees eet, kun je dus met een gerust hart boeren, slurpen en smakken. Mocht iemand er wat van zeggen, kun je gewoon zeggen dat je respect toont aan de Chinese cultuur. 
 
Wat vind jij van deze tafelmanieren?