Dauphine, Amsterdam

Eten door Eline

Restaurant Dauphine, Prins Bernardplein 175, Amsterdam, 020-4621646

...had tot nu toe alleen maar positieve verhalen gehoord, dus ik vond dat het eens tijd werd om een kijkje te nemen en een hapje te eten.

Bij binnenkomst ben ik blij dat ik in ieder geval gereserveerd heb: wat een drukte! In de omgebouwde Renault-garage (vandaar de naam Dauphine, vernoemd naar het model van Renault), gelegen vlakbij het Amstel Station, is vrijwel de gehele ruimte op de donderdagavond gevuld met zakenmensen, families en gezelschappen. Het valt gelijk op dat het niet echt intiem is. Toch is het enorme gebouw niet kil of ongezellig: de hippe grote rode banken worden afgewisseld met kneuterige bloemen-lampenkapjes.
Toch is mijn blijdschap een beetje voorbarig: hoewel ik een tafel voor 6 gereserveerd had, moeten we (om 20.30 uur 's avonds) even aan de bar plaatsnemen omdat er even geen tafel beschikbaar is. Hmm... geen probleem, maar na een half uur wachten gaan we ons toch afvragen wat we hier doen.
We krijgen om 21.00 uur welgemeende excuses en worden door het meisje van de bediening naar onze tafel gewezen. Het eerste drankje is van het huis, voor het lange wachten. Terecht.

Nadat we hebben plaatsgenomen wordt er door drie verschillende jongens gevraagd of we wat willen drinken en eten. Drie keer wijzen we het aanbod nog even af: we hebben de kaart nog niet eens bekeken! Omdat het al redelijk laat is besluiten we alleen voor een hoofdgerecht te gaan. De kaart is verrassend en gevarieerd. Veel vlees, vis en vegetarische opties en ook elke week een wisselend menu. Ik ga voor de gegrilde tonijn, mijn familie neemt de heilbot, hamburger en entrecote. Altijd leuk, beetje van alles wat proeven.

De bediening is snel en vriendelijk. Redelijk opvallend, aangezien het restaurant tot 22.30 vrijwel helemaal vol zit. Gelukkig hoeven we niet zo lang te wachten op ons eten als op onze tafel, dus onze rammelende maagjes zijn blij. Het eten is ronduit heerlijk. Ik heb al vaak gegrilde tonijn gegeten, maar deze is precies goed. Een beetje rosé, heerlijk sausje en beetgare groentjes.Wanneer mijn moeder vraagt of haar tonijn well done mag, wordt dit met een glimlach voor haar gemaakt. Ook de entrecote, heilbot en de hamburger voor mijn broertje vallen in goede smaak. De opmaak is netjes, de extra patatjes maken het geheel af.

Eén van onze vriendelijke obers vraagt ons of we geïnteresseerd zijn in een dessert. Hoewel ik vrij vol zit, wil mijn gezelschap nog graag de kaart zien. Er wordt uiteindelijk gekozen voor een stuk appeltaart met ijs en een toefje slagroom, een redelijk alledaags dessert voor zo'n hippe tent. Mijn zus en ik delen bij onze thee een overheerlijke slagroomtruffel, die in een feestelijk doosje wordt geserveerd.

Rond een uurtje of 23.00 staan we allemaal voldaan buiten. Ik kan Dauphine zeker aanraden; de kaart is prima en de prijs-kwaliteitverhouding is in orde. Reserveer wel tijdig, aangezien het restaurant vrijwel helemaal vol zit tot aan het einde van de avond. Ondanks het hippe voorkomen word je vriendelijk en snel geholpen, en ik zie het wachten op het tafeltje dan ook maar door de vingers.
De bar is ook erg gezellig en vooral overdag wordt er van het café-gedeelte gretig gebruik gemaakt door de zakenmensen van de kantoren en het Financieel Dagblad, dat naast Dauphine is gevestigd. Een aanrader voor een lekker koel glas rosé.
Het enige nadeel is dat er geen duidelijke rokers- en niet-rokersruimten zijn. Heb je hier erg veel moeite mee, wacht dan even met reserveren tot het algemene rookverbod in juli 2008.

Geschreven door Eline