Hoe eerlijk eet jij?

Eten door Redactie Ze.nl

Ga naar de website van Fairfood en teken de soja petitie!

Tegenwoordig staat duidelijk op alle producten aangegeven welke ingrediënten erin zitten, hoeveel suiker, hoeveel vet en welke E-nummers het product bevat. Je kunt dus bewust kiezen voor het product dat jij wil. Maar je kunt nog meer keuzes maken als het gaat om voedsel...

Je weet namelijk niet of je potje pindakaas gemaakt is met behulp van slavenarbeid of dat je gekookte eitje er niet voor gezorgd heeft dat hele stukken oerwoud in Brazilië zijn verdwenen. Ook weet je niet of die overheerlijke koffie wel met eerlijke handelsovereenkomsten in je kopje is beland.

Daarom beoordeelt Fairfood supermarktproducten op hun fairness. Fairfood heeft een lijst ontwikkeld met producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt, onder eerlijke omstandigheden. Op deze lijst staan veel bekende producten die je waarschijnlijk toch al koopt. Het is dus erg gemakkelijk om eerlijke boodschappen te doen. En zo kun je een bewuste keuze maken als het gaat om eerlijke of oneerlijke voedingsmiddelen.

Op dit moment richt Fairfood zich onder andere op producten waar soja in verwerkt is. En dat zijn veel producten! Maarliefst 60% van de supermarktproducten bevat soja. Soja kent vele toepassingen door zijn eiwit- en olierijke eigenschappen. Het zit bijvoorbeeld in veevoer en dus ook in varkenslapjes en eieren.
Door de groeiende vraag naar soja verdwijnen er elk jaar honderden vierkante kilometers oerwoud, zijn de arbeidsomstandigheden van boeren in o.a. Brazilië verre van ideaal en is er vaak sprake van oneerlijke handelsovereenkomsten. Deze mensen worden gewoon slecht behandeld!

Daarom wil Fairfood merkeigenaren van pluimveeproducten stimuleren om over te stappen op duurzame soja, zodat hun kippen eerlijke soja te eten krijgen en jij een eerlijk eitje bij je ontbijt eet.
Jij kunt je steentje bijdragen door de petitie te ondertekenen. Zo kunnen we met z'n allen bedrijven overhalen om duurzame soja te gaan gebruiken! Het 4-Granen Ei van Kwetters en het Zonnebloem-ei van Guliker en Roodbol zijn al op eerlijke soja overgestapt, nu de rest nog...


Ga naar de website van Fairfood en teken de soja petitie!

'Ik wil ook eerlijke soja in mijn eten. Ik steun Fairfood in haar strijd voor faire voedsel- en drankproducten voor iedere EU-burger. Dit zijn producten waarvan de productie en verhandeling bijdragen aan de bestrijding van honger en armoede in ontwikkelingslanden, en aan de verduurzaming van productieketens.'