De prijs van de lust

Intiem door Jet

Jaarlijks gaat er in 'de markt van de lust' zo'n 220 miljoen euro om. Van sexy lingerie en vibrators tot medicijnen voor de lustopwekking. Om meer over dit onderwerp te weten te komen, keek ik naar een documentaire van Reporter, genaamd 'De prijs van de lust'.

Jaarlijks worden zo'n 1500 erotische home party's organiseerd en zijn vibrators te koop in de plaatselijke drogist. Het lijkt wel of er een seksuele bevrijding is ontstaan onder de vrouwen in Nederland. Seks is geen taboe meer! Er wordt steeds gemakkelijker over gepraat. Nu is dat natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar zijn we hier niet te ver in gegaan? Hebben we niet teveel over voor een bevredigend seksleven?

Iedereen weet dat seks goed verkoopt en nu vrouwen er steeds meer mee bezig zijn, vormen zij een hele nieuwe en interessante doelgroep. De markt van de lust richt zich dan ook steeds meer op vrouwen. Sinds een jaar of twee heeft condoomfabrikant Durex de vrouw ontdekt en brengt een hele serie speeltjes voor haar uit. En ook het postorderbedrijf Pabo, een postorderbedrijf voor erotische artikelen, speelt hier goed op in en haalt een omzet van 270 miljoen euro in 2006. Er is dus duidelijk erg veel geld mee te verdienen.

Nu heeft ook de farmaceutische wereld zijn pijlen gericht op deze doelgroep. Voor de mannen bestaat er natuurlijk al het ultieme lust-medicijn: viagra. Hebben vrouwen ook zo'n dergelijk medicijn nodig? Volgens sommige wetenschappers wel. Uit een onderzoek van de Verenigde Staten is namelijk gebleken van 43% van de vrouwen een 'seksueel probleem' heeft. Veel vrouwen hebben moeite met klaarkomen en een gebrek aan seksueel verlangen. Dus een medicijn zou hard nodig zijn! Sommige psychologen en seksuologen zijn het hier echter totaal niet mee eens. Zij vinden dit onderzoek niet realistisch. Volgens hun wordt er een probleem gecreëerd en daar vervolgens geld aan verdient. Veel van deze medicijnen zouden niet eens goed werken. Er zijn nu al vrijpleisters en neussprays voor instant zin te koop. Hoever gaat de medische wereld nog om geld te verdienen?

Het zou prachtig zijn als je simpelweg een pilletje slikt en het probleem zou weg zijn. Maar helaas ligt dit onderwerp veel complexer. Zo vertelt Wilbrord Weijmar Schultz, hoogleraar psychosomatische obstetrie, gynaecologie en seksuologie, dat het oplossen van seksuele problemen 98% communicatie en 2% farmacie is. Reduceer seks dus niet tot een kwestie van hormonen. Lees meer over seksuele problemen bij vrouwen in dit artikel.

Geschreven door Jet