Jimmy Garden: Chinees, maar dan ZO!

Eten door Martine

Jimmy Garden in Edam bewijst dat Chinees eten ook anders kan! Weg met de standaard saté, ik ga voor Chinees op chique!

Bij binnenkomst wordt het al direct duidelijk: de klant is koning(in!). De jas wordt aangenomen, de plek wordt gewezen. En dames, hier weten de mannen nog hoe het hoort: de stoel wordt voor u aangeschoven. Het interieur van het restaurant is strak en stijlvol wit, rood en zwart. Geen kitscherige vazen of lantaarntjes te bekennen.

Terwijl wij knabbelen aan de pittige kroepoek, bekijken we de kaart. Er is volop keuze: zowel vis, vlees als vegetarisch behoort tot de mogelijkheden. Omdat de keuze zó groot is dat we maar moeilijk kunnen kiezen, besluiten we voor het menu Dynasty te gaan. Dit menu is vanaf twee personen te bestellen en bestaat uit vier gangen. Onze andere tafelgenoten gaan voor het Long Life menu. De ober wijst ons er op dat de menu's nagenoeg hetzelfde zijn, en adviseert daarom om allemaal voor Long Life te gaan. Waarschijnlijk zit hier achter, dat het voor de keuken makkelijker is twee dezelfde menu's te serveren, maar aangezien wij Long Life al eerder hebben geprobeerd, houden we het toch bij onze eerste keuze: Dynasty. 

Terwijl we een kwartiertje op onze eerste gang wachten, komen we niets te kort. De bediening houdt alles zeer goed in de gaten. Wanneer glazen leeg zijn, wordt er gevraagd of we nog meer wensen; wanneer de zon in ons gezicht schijnt door het raam, worden parasols buiten geopend om dit te voorkomen. Hoewel het redelijk vol is in het restaurant, heb je totaal geen last van de andere gasten.

De eerste gang, een hors d'oeuvre, is een bord met een aantal kleine voorgerechtjes die net zo goed smaken als ze eruit zien. Een stokje kipsaté (voor de verandering een keer niet met de afhaal-satésaus), een mals stukje ossenhaas met groenten gegarneerd, varkensrib en een vleespasteitje zorgen voor een zeer gevarieerde start. Ongeveer twintig minuten na dit goede begin, wordt ons tweede gerecht geserveerd: malse stukjes ossenhaas in een pittige sojasaus.

Het derde gerecht wordt, gelukkig, na een iets langere tussenpoos gebracht. De kleine eter zou waarschijnlijk al genoeg hebben na de eerste twee gangen, maar ik en mijn tafelgenoot gaan dapper door. Stukjes gebakken zalm, met op het oog een zelfde sojasaus, geserveerd met nasi van witte rijst zijn aan de beurt. De ober schept iedereen een eerste portie nasi op het bord en zet de kom vervolgens op tafel. De zalm is precies goed en de saus blijkt toch net even anders dan die bij de ossenhaas: iets minder pittig.

Eerlijk gezegd dacht ik dat dit de laatste gang was voor het dessert, maar ik vergiste mij. Er volgde nóg een hoofdgerecht (hoewel ik alle voorgaande gerechten ook al die naam gun): de pekingeend en gamba met mihoen. Pfoeh, hoewel het er heerlijk uitzag begon mijn maag een beetje tegen te sputteren. Toch heb ik van alles wat geproefd. De pekingeend was verrukkelijk: een knapperig korstje met een zoete smaak omhulde het vlees. De grote gamba viel er een beetje bij in het niet. Deze was niet gemarineerd en daardoor enigszins saai.

Na een heerlijk geurend, in heet water gedompeld handdoekje om onze handen te verfrissen, volgde het dessert: een zeer welkom bolletje vanille-ijs met slagroom. De koffie of thee met het schaaltje mokkaboontjes en andere snoepjes rondden de avond af. En als echte vrouw kon ik, ondanks mijn inmiddels rondgegeten buikje, de chocolaatjes uiteraard niet weerstaan en heb ik zelfs al dat lekkers nog naar binnen weten te krijgen. Het enige minpuntje van deze afsluiter vond ik, als fanatiek theedrinker, de keuzemogelijkheid. Er werd een theekistje geopend met het gebruikelijke Pickwick-assortiment. Jammer, een aantal lekkere kruidentheetjes was hier naar mijn mening meer op zijn plaats geweest.

Behalve de Pickwick-thee valt er weinig op dit knusse restaurant aan te merken. Misschien dat de steeds opnieuw terugkerende sojasaus je tegen gaat staan, maar daar had ik persoonlijk geen last van. De bediening is goed en vriendelijk, je voelt je echt een welkome gast. Het eten is heerlijk, de presentatie ervan is mooi en de prijs daarbij zeer redelijk. Voor het uitgebreide Dynasty-menu betaal je %u20AC 37,50 per persoon. En dat is het zeker waard! Uiteraard kun je er ook voor kiezen alleen een hoofdgerecht te nemen of zelf een meergangendiner samen te stellen. En als je écht aan niets anders kunt denken als je aan de Chinees denkt, kun je zelfs je oude vertrouwde babi-pangang en satétje krijgen.

Het restaurant ligt direct aan het busstation van Edam, en is dus makkelijk te bereiken vanuit bijvoorbeeld Amsterdam, Purmerend of Hoorn.
Afhalen is ook mogelijk.

Jimmy Garden, Zuidervesting 5, 1135 AB Edam
Tel. 0299 316288