Heerlijke Italiaanse Tiramisu

Eten door Redactie Ze.nl

Wat heb je nodig voor 1 grote schaal, 6 á 8 porties:

* 500 g. mascarpone
* 4 grote of 6 kleine eieren
* 2 á 3 pakken lange vingers (300 g.)
* 1 plak (geraspte) pure of melkchocolade
* Cacaopoeder
* 5 eetlepels suiker
* 1 pot koffie
* klein glas Marsala of Tiramisulikeur

En wat je niet moet vergeten:

* Koffiezetapparaat
* Kaasrasp
* Staafmixer
* 2 aparte kommen voor twee eier-megsels
* Grote schaal voor de tiramisu

Nog een aantal tips voordat we beginnen:

Tiramisu maken is heel simpel en kost niet veel tijd. De tiramisu is het lekkerste als het enkele uren in de koelkast heeft gestaan. Zorg ervoor dat je verse eieren gebruikt, aangezien je de tiramisu misschien niet meteen opeet. Gebruik naar eigen smaak melk of pure chocolade. Zelf gebruik ik altijd een plak melkchocolade met noten. De chocolade rasp ik altijd een dag van te voren. Dit is wel een tijdrovend klusje, maar perfect om tijdens het televisie kijken te doen. De hoeveelheid koffie en likeur hangt ook af van persoonlijke smaak. Je kunt zelf bepalen hoeveel en welke chocola je gebruikt, hoeveel koffie je in de tiramisu mengt en misschien heeft tiramisu zonder alcohol wel jouw voorkeur. Dat is het leuke van tiramisu maken: je kunt de tiramisu maken die je zelf het allerlekkerste vindt!

En hoe maak je de tiramisu:

1. Rasp de plak chocola (omdat dit 20 min. In beslag neemt, kun je dit ook een dag van te voren doen, bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken.)
2. Zet een pot koffie (sterkte naar eigen smaak.)
3. Scheidt de eieren (gebruik 4 grote of 6 kleine eieren.)
4. Klop het eiwit met een staafmixer op totdat het helemaal stijf is.
5. Meng het eigeel met de 5 eetlepels suiker, het glas Marsala of Tiramisu-likeur en de mascarpone. Probeer het mengsel zo min mogelijk vloeibaar te laten worden (de tiramisu moet namelijk stevig worden.)
6. Meng het stijf geslagen eiwit voorzichtig met het eigeel (opnieuw niet vloeibaar laten worden, behoudt zoveel mogelijk een vaste massa.)
7. Strooi op de bodem van de schaal cacaopoeder.
8. Doop de lange vingers één voor één in de koffie (niet te lang, anders breken ze en gebruik eventueel een lepel om je vingers niet te verbranden) en leg ze daarna in de schaal, totdat een bodem van lange vingers ontstaan is.
9. Strooi hier een dikke laag geraspte chocolade over.
10. Schep nu een laag van het eier-mascarpone mengsel over de hele oppervlakte.
11. Strooi weer een laag cacaopoeder. Herhaal zo vaak mogelijk (en naar gelang wat over is) de voorgaande stappen, dus de lagen cacaopoeder, chocolade, lange vingers en eier-mascarpone mengsel.
12. Zet de tiramisu enkele uren in de koelkast voor een perfect resultaat. 

En smullen maar...!

Geschreven door Roos