Beauty / Make-up
Make-up

Echte schoonheid

Vanuit het etalageraam lacht een prachtig model je stralend toe. Het langbenige, dunne model met blonde haren en volle lippen draagt DE spijkerbroek waar jij al maandenlang naar opzoek bent. Opgetogen ren je de winkel in en zoekt tussen de rekken naar die fantastische broek. Daar is 'ie! Maatje 40, dat zou toch wel moeten passen? Er staat geen rij bij de paskamers, dus je bent gelijk aan de beurt. Oh, je hoopt toch zo dat dit hem wordt. Je trekt de broek aan en... hij komt maar tot halverwege de benen, je past er niet in. Niet getreurd, je kan altijd maatje 42 proberen. Ja, dat gaat de goede kant uit, een beetje duwen en een beetje persen, snel de knoop dicht.  Je gaat zelfverzekerd rechtop staan en... je ziet eruit als een rolladeworst. Teleurgesteld doe je de broek uit en in het overbelichte pashokje bekijk je jezelf kritisch in de spiegel. Je ziet een mollige vrouw, met een diep teleurgesteld gezicht. Je denkt: oh god, weer aangekomen, ik begin toch ook echt rimpels te krijgen. En kijk die cellulitis. Je snelt de winkel uit op weg naar de dichtstbijzijnde snackbar. Dan maar een broodje hamburger, het kan je toch niets meer schelen.

Het is de realiteit, teveel vrouwen hebben een negatief zelfbeeld. Te snel vinden we onszelf of te dik, of onze borsten te klein of onze neus te groot. Uit een, door het schoonheidsmerk Dove uitgevoerd onderzoek, is gebleken dat slechts 2% van alle vrouwen van de wereld zichzelf mooi noemt. Dat is toch belachelijk? Natuurlijk worden we elke dag geconfronteerd met de mooiste vrouwen ter wereld. Op tv, in de tijdschriften, op internet; we worden er werkelijk mee gebombardeerd. Maar wie bepaalt er nou eigenlijk dat dat juist de mooiste vrouwen ter wereld zijn? Wie bepaalt er wat schoonheid is? Wat is echte schoonheid eigenlijk?

Heel oppervlakkig gezien weet iedereen wel wat het schoonheidsideaal is: lange benen, dun, smalle heupjes, mooie ronde borsten en een gezichtje met grote ogen, een klein neusje en volle lippen. En dit schoonheidsideaal zien we overal terug, vooral in de media. In videoclips, tijdschriften, reclames, we zien de aantrekkelijkste vrouwen voorbij komen. En de realiteit is dat wij worden beïnvloed door dit beeld. We kijken in de spiegel en willen op die prachtige modellen lijken, maar dat doen we (in de meeste gevallen) niet. En daarom voelen wij onszelf niet goed genoeg. De druk om te voldoen aan het heersende schoonheidsbeeld is nog nooit zo hoog geweest.
Natuurlijk is schoonheid door de jaren heen altijd al belangrijk geweest. Zo ook in de tijd van onze moeders of oma's. Maar toen was het maar een bepaald gedeelte van je leven belangrijk. In tegenstelling tot nu, nu durven sommige meisjes van zes niet eens meer naar het strand, omdat ze zichzelf te dik vinden. Meisjes van dertien volgen een streng dieet. En zelfs in bejaardentehuizen zijn vrouwen bezig met het schoonheidsideaal, er doen zich zelfs enkele gevallen van anorexia voor.
Ook beroemdheden zijn niet immuun voor de druk om mooi te zijn. Zo zien we in Amerika een stijging van vroege keizersneden, ze kiezen ervoor om al in de 36e week te bevallen, zodat ze dan snel weer hun oude figuur terug krijgen. Hun eigen strakke lichaam is dus belangrijker dan de gezondheid van hun kind.
Het is toch belachelijk dat zoveel vrouwen zo ver gaan alleen voor hun uiterlijk? We moeten ons beseffen dat het schoonheidsbeeld dat heerst onrealistisch is en bovendien gewoon niet haalbaar voor de 'gewone' vrouw. We willen graag van onze schoonheid genieten, maar dat lukt gewoon niet als we aan deze schoonheidsverwachtingen willen voldoen.
En dit beeld waar we zo graag aan willen voldoen, is in de meeste gevallen gewoon nep! De mooie foto's in de tijdschriften worden altijd geretoucheerd. Met de juiste make-up, haarstylist en personal trainer zou je jezelf echt niet herkennen. En misschien is dat prachtige model in het echt helemaal niet een warme, vriendelijke persoonlijkheid. Waarom zou je dan op haar willen lijken?

Wat was vroeger mooi?

Dit schoonheidsideaal is er niet altijd geweest. Vroeger waren rondingen geliefd. De vetkwabben die wij zo verafschuwen waren toen een teken van welvarendheid en werden alom geadoreerd en benijd. Dikke billen en brede heupen waren in de mode en smalle vrouwen gebruikten zelfs kledingstukken om hun taille groter te laten lijken. Ook een bleke huid was een teken van schoonheid. Want een ivoren huidje betekende dat je niet veel in aanraking kwam met de zon en dus geen arbeider was. Tegenwoordig riskeren mensen zelfs huidkanker voor een lekker kleurtje. In de jaren twintig waren kleine borsten het toppunt van sexy en werden grote borsten weggesnoerd, terwijl vrouwen nu bakken met geld uitgeven voor een siliconen boezem.
Dit alles geeft aan hoe tijdsgebonden schoonheid eigenlijk is. In hoeverre kunnen we onze kruistocht naar het extreme schoonheidsideaal van vandaag dan nog wel serieus nemen?

De campagne van Dove

Het schoonheidsmerk Dove verdient een pluim voor het propaganderen van echte schoonheid. Dove is namelijk een campagne gestart waarin het gaat om de schoonheid van de normale vrouw. In hun reclames zijn mooie vrouwen met rondingen te zien, in plaats van graatmagere modellen. Vrouwen waarmee wij ons kunnen identificeren. Ze doen een oproep aan alle vrouwen van Nederland om hun kijk op schoonheid te veranderen. We moeten stoppen met onszelf onhaalbare idealen op te leggen en verder kijken dan een confectiemaat meer of minder. Want waarom kijken wij, als intelligente vrouwen, niet verder dan ons spiegelbeeld? We weten dat er zoveel meer is dat een mens mooi maakt: een aanstekelijke lach, een wilde rode haardos, een innemende blik, een waanzinnig gevoel voor humor en zo kunnen we nog wel uren doorgaan. Waarom laten we dan toch die paar relatieve uiterlijke kenmerken ons geluk bepalen? Creativiteit, intelligentie, doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden; dit maakt je toch tot een leuk, mooi mens? Schoonheid zit van binnen! Natuurlijk is uiterlijk ook belangrijk, maar we zijn doorgeslagen in het idee dat uiterlijk waanzinnig belangrijk is, in plaats van een beetje belangrijk of nog beter; ook belangrijk!

Wij bepalen zelf wat echte schoonheid is!

Wie bepaalt er nou eigenlijk wat schoonheid is? Eigenlijk bepalen wij dat zelf. Wij vertellen onszelf dat je er op een bepaalde manier uit moet zien om mooi te zijn. Maar waarom? Laten we ophouden met het uitvergoten van onze imperfecties en ons richten op die geweldige kenmerken die ons tot een uniek mens maken. Uniek zijn is juist datgene wat jou onderscheidt van de massa. Is dat dan niet iets wat we moeten nastreven in plaats van vermijden? Het is tijd dat we ons eigen schoonheidsideaal gaan bepalen. Voor mij is echte schoonheid uniek zijn. Wat is het voor jou? Praat mee op het forum...

Geschreven door Jet