Lifestyle / Reizen
Reizen

Weekendje Leiden

Nog niet zo lang geleden nodigde ik mijn moeder uit voor een weekendje weg. Naar welke stad we gingen? De keus was aan haar en het werd... Leiden. Huh? Gek eigenlijk; Leiden ligt slechts 40 minuten rijden van Amsterdam, heeft een heel gezellig stadscentrum met veel leuke winkels en eetgelegenheden, maar ik was er nog nooit geweest. Ook in mijn omgeving kende ik weinig mensen die er wel eens kwamen. En dus vertrokken mams en ik zonder vooroordelen en verwachtingen naar Leiden.

Winkelen
Leiden is erg geschikt voor een dagje shoppen. Bijna alle landelijke ketens zijn vertegenwoordigd, maar juist de boetiekjes en speciaalzaakjes in de kleine straatjes zijn het bezoeken waard. Antiekwinkeltjes, cadeaushops, delicatessenwinkels en galeries: je vindt het allemaal. Wat Leiden extra leuk maakt is de toegang tot de verschillende hofjes, middenin de stad. Tijdens het winkelen zie je regelmatig een houten deur met een bordje erbij dat aangeeft dat achter die deur een schattig hofje schuilgaat. Met tassen vol kleding en andere leuke inkopen wandel je even een paar minuutjes een hofje in, om je shoproute vervolgens weer voort te zetten. Shoppen en cultuur in één! Vergeet ook niet om (op woensdag en zaterdag) een kijkje te nemen op de Leidse markt.

Eten
Leiden kent vele gezellige brasseries, lunchrooms, restaurants en cafés. Je vindt ze niet in de winkelstraat (de Haarlemmerstraat), maar vooral in één van de gezellige zijstraatjes. Voor de lunch is Brasserie Park (Van Diepeningenlaan 2) een aanrader. Het heeft de sfeer van een kleine boerderij, maar dan met een eigentijdse inrichting. Ook een goede tip is Eazie (Breestraat 157), hier stel je zelf een maaltijd samen uit allerlei verse ingrediënten. Leuk detail: een kok maakt de maaltijd á la minute voor je neus klaar. In de avond schoven mams en ik aan bij Oloroso (Breestraat 49). Een Spaans grand café waar je ?s avonds terecht kan voor de heerlijkste tapas en bebidas. Je kunt aan tafel eten, maar ook zijn er gezellige zitjes met rode, leren fauteuils. Wijntje erbij, karafje water en genieten maar! Het leuke is dat je ook ?s nachts nog een hapje kan bestellen. Eten tot sluitingstijd dus!

Cultuur
Maar behalve goed shoppen en heerlijk eten en drinken heeft Leiden meer te bieden. Ook op gebied van cultuur biedt Leiden veel mogelijkheden. Er zijn vele musea, voor elk wat wils: bijvoorbeeld Naturalis (natuur), Museum de Lakenhal (met o.a. kunst van Rembrandt en Jan Steen) of het Sieboldhuis (cultuur en natuur uit Japan). Heb je geen zin om binnen te zijn, dan is de stadswandeling langs muurgedichten een aanrader. Leiden is van oudsher een echter schrijversstad. Schrijvers als Jan Wolkers, Maarten 't Hart en Maarten Biesheuvel hebben in Leiden gewoond of gestudeerd. In 1992 startte de stichting Tegen-Beeld het project Gedichten op Muren met een gedicht van de dichteres Marina Tsvetajeva. Dit was het begin van een lange reeks gedichten die op verschillende plekken in de stad op muren geschilderd werden. Bij het VVV kantoor kan je een wandelroute halen, die je langs een deel van de 101 gedichten leidt. Geen zin om deze route te volgen? Kijk dan tijdens het shoppen af en toe eens omhoog, ook dan tref je regelmatig een gedicht aan.

Kortom: Leiden is meer dan een universiteitsstad, maar kent een rijke historie, de leukste winkels en restaurants en ook voor de cultuurliefhebber is er voldoende te zien en ervaren. Dus ben je van plan om weer eens een weekendje op stap te gaan met je moeder, vriendin of lief, denk behalve Amsterdam, Maastricht of Utrecht ook eens aan Leiden.