Ladies, wees blij met jezelf!

Lichaam door Esther
Wij vrouwen zijn er goed in om altijd ontevreden te zijn met hoe we eruitzien. Er is altijd wel iets waar we ons aan storen. Benen, armen of voeten, alles. Maar waarom zouden we niet eens gewoon tevreden zijn met onszelf?

Van kinds af aan?

Als kinderen zijn we nog het meest onschuldig. Dagelijkse kinderdilemma?s - gaan we stoepkrijten of voetballen? -  overheersen dan (als het goed is) meer dan ons bewustzijn over ons eigen lichaam. Dit verandert in de puberteit. Opeens gebeurt er van alles en raken we naar ons gevoel volledig uit proportie.

Slungelig puberlijf of puppyvet
Als we dan vervolgens gaan puberen, schieten sommigen van ons de lucht in. Broodmager worden we. Andere dames ontwikkelen al heuse volwassen vormen, such as heupen en borsten. Vaak weten we geen raad met onszelf. We voelen ons te dik of juist te dun, willen meer borsten of juist minder. Kortom: een zoektocht naar hoe we onszelf het liefste willen hebben is begonnen. 
?Volwassen?

Als we klaar zijn met puberen, worden we geacht volwassen te zijn. Onze lijven nemen vaste vormen aan en wie denkt dat daarmee ook de tevredenheid toeneemt, heeft het mis. Vrouwen zijn er enorm goed in zichzelf bijzonder kritisch te bekijken. Die vetrol, die niemand anders dan jijzelf ziet, kan onze dag volledig verpesten.

Komen je bovenbenen tegen elkaar aan? Dan moet je op dieet. Zwabberen je armen bij het zwaaien? Meld je maar aan bij de plaatselijke sportschool voor Billy?s Bootcamp. Waarschijnlijk voel je het alle drie tegelijk en moet je dus van jezelf minder snoepen, meer sporten en eigenlijk op dieet.

We gaan ver om onszelf in de vorm te proppen die we het liefst hebben. Dat wil zeggen, onze voornemens gaan ver. Want de kans is groot dat je de sportschool wel betaalt maar er nog nooit bent geweest. Dit leidt weer tot een ontevreden gevoel over jezelf.

Tevreden zijn
We maken het onszelf niet makkelijk met de manier waarop we naar onze lichamen kijken. Is het werkelijk nodig om zó ontevreden te zijn? Oké, je bovenbenen raken elkaar als je loopt, maar is dit een reden om minder blij te zijn met wie we zijn? 

Laten we proberen te koesteren wat we hebben en er trots op te zijn. Een gezond lijf dat wellicht niet honderd procent is zoals je het zou willen hebben, maar wat wel genoeg heeft om trots op te zijn! Accepteer hoe je er uit ziet. Misschien is je buik niet zo strak als je zou willen, nou en? Je mag zijn zoals je bent.

Als een vriendin jou zou vertellen wat jij jezelf in je hoofd vertelt, dan zou je hoogstwaarschijnlijk de vriendschap verbreken. En terecht! Reden genoeg dus om te stoppen met negatief over jezelf te denken.

Wie zich mooi voelt, straalt dit uit. En niets is aantrekkelijker dan iemand die vol zelfvertrouwen de wereld in kijkt, zwabberende armen of niet.