ZeProeft: Rosé

Eten door Jikke
Omdat Ze.nl van wijn houdt én van haar leZeressen, organiseerden we afgelopen week een roséproeverij bij wijnwinkel Grapedistrict. Het was een gezellige avond vol roze bubbels, aardbeien en Antonio Banderas.

Met zo?n teleurstellende zomer vonden wij dat onze leZeressen wel een zomerse avond konden gebruiken. Daarom organiseerden we vorige week donderdag een roséproeverij in samenwerking met Grapedistrict: een trendy, frisse wijnwinkel die perfect past bij Ze.nl.Grapedistrict: de eigenwijze wijnwinkel

Bij een wijnproeverij denk je misschien aan een donkere kelder met grote wijntonnen en een hoop saaie mensen, maar niets van dat bij Grapedistrict. De winkels van Grapedistrict zijn ? in tegenstelling tot andere, meer ouderwetse wijnwinkels ? licht, vrolijk en speels ingericht. De slingers en paarse ballonen die we hadden meegenomen maakten het plaatje aan de winkel in de Haarlemmerstraat compleet.

Het doel van Grapedistrict is wijn voor iedereen toegankelijk maken en dat doen ze onder andere door wijn op een andere manier te presenteren, maar ook door op een luchtige en begrijpelijke manier over wijn en de beleving ervan te praten . Over de indeling, om een voorbeeld te noemen: ik ? als wijn nitwit ? heb géén idee bij welke streek ik moet kijken als ik een wijn zoek. Met zo?n indeling kan ik werkelijk niets. Grapedistrict heeft dat op een creatieve manier opgelost. Zij delen hun wijnen op smaak en moment in:

 • Bubbly - bubbels
 • Easy ? licht wit
 • Mellow ? medium wit
 • Rich ? vol wit
 • Rosy ? rosé
 • Blush ? licht rood
 • Smooth ? medium rood
 • Deep ? vol rood
 • Honey ? zoet

Deze indeling is in de winkel terug te zien en ieder schap heeft zijn eigen kleur. Zo is het schap Rosy ? heel toepasselijk ? roze. Op het schapkaartje staan geen onduidelijke verhalen over houtsoorten en druivenschilletjes, maar een omschrijving waar we wel iets mee kunnen, zoals ?Heerlijke, frisse bubbels in een even heerlijke fles. Het enige probleem is dat ie zo snel leeg is eigenlijk.? 

ZeLeert
Terug naar de proeverij. Toen alle leZeressen waren binnengedruppeld, werden we welkom geheten door Marc en Marleen: twee wijnexperts die ons gedurende de avond van alles hebben geleerd over wijn en druiven, op een Grapedistrict manier, dus ontspannen en vooral niet te moeilijk.

 • Wist jij bijvoorbeeld waarom mensen in een restaurant vaak wat wijn mogen proeven? Nee, niet om te kijken of ze de wijn wel lusten (zoals vaak gedacht wordt), maar om te controleren of de wijn nog goed is.
 • En wist je dat een kurk niet per se beter is dan een schroefdop. Al zullen de (oubollige) Fransen stug volhouden van wel.
ZeProeft

Met die weetjes in ons achterhoofd, begonnen we aan het leukste gedeelte van de avond: het proeven van de wijnen. We kregen in totaal zes verschillende wijnen in ons glas geschonken, elk met een totaal eigen smaak. Wie denkt dat rosé een simpel wijntje is met weinig variatie, heeft het mis. Van licht naar donker, van droog naar fruitig: met rosé kun je alle kanten op!


Ze bubbelt (Pink Pink Fizz Cava - Spanje)

De avond begon feestelijk met bubbels: Pink Pink Fizz Cava. Dat vrouwen en bubbels een gouden combinatie is werd wederom duidelijk, want deze frisse en sappige bubbel viel erg in de smaak. De cava kreeg van de leZeressen een 8,7 als eindcijfer.

Ze gaat voor een roze scooter (G de G Gournier Gris Rosé - Frankrijk)
Na deze bubbelige aftrap kwamen de ?reguliere? roséflessen tevoorschijn. G de G is een lichte en droge wijn (hmm, frisse frambozen) en kan goed als aperitief geserveerd worden. Met een 8,9 gemiddeld scoorde hij nog hoger dan de Pink Pink Fizz.Ze snuffelt (Domaine Guilhem Le Rosé - Frankrijk)

Aan dit roséglaasje snuffelden we allemaal nog een keertje extra. De geur was nog dieper en fruitiger dan G de G en paste goed bij de aardbeien die op tafel stonden. De heerlijke aroma?s van Le Rosé werden beloond met een 8,4 en was de absolute favoriet van hoofdredactriZe Jet.

Ze wil een hunk (Anta Rosado Banderas - Spanje)
Banderas? Komt die naam je bekend voor? Ja, dit is een rosé van dé Antonio Banderas. De wijn heeft een dieprode kleur en een volle, krachtige smaak die lang op de tong bleef hangen. Antonio - ehh, ik bedoel - de rosé kreeg dan ook een 8.Ze wordt wild (Karrikiri Garnacha Rosé - Spanje)

Wat ligt deze naam toch lekker in de mond; het drankje zelf gelukkig ook. Deze Spaanse rosé is het donkerst gekleurd van allemaal. Ik werd inderdaad wild van de lekkere bosaardbeiensmaak, en de rest van de groep ook: de Karrikiri kreeg een 8 gemiddeld.

Ze wordt erin geluisd (Wolftrap Rosé Boekenhoutskloof ? Zuid-Afrika)
Voor je het door hebt ben je verslaafd aan de Wolftrap: een krachtige, kruidige en volle rosé. Met een 9,3 scoorde de Wolftrap het hoogst van allemaal!


Om het af te leren namen we allemaal nog een laatste glaasje van onze favoriete rosé en daarna vertrokken we een tikkeltje tipsy naar huis. Wat zouden wij lekker gaan slapen...

Spontaan zin gekregen in een wijntje? Bestel nu de verrassende wijn van Grapedistrict, speciaal voor alle Ze-fans met 10% korting. Vul bij het afrekenen de unieke code rosy10 in en voor je het weet heb jij je eigen fles heerlijkheid. Vanaf twaalf flessen worden ze ook nog eens gratis thuisbezorgd. Zo komen we de zomer wel door! De actie is geldig t/m 31 augustus.