Met iets nieuws beginnen: doodeng!

Met iets nieuws beginnen is moeilijk, daar zijn de meesten het wel over eens. Verandering vinden we vaak eng, terwijl het tegelijkertijd één van de mooiste dingen in het leven is. Maar hoe zet je nou de eerste stap? 

Ergens mee beginnen

Ben jij op dat punt in je leven dat je eigenlijk met iets nieuws zou willen beginnen? Fantaseer je er weleens over om de oude dingen weg te doen en je ongeremd in een nieuwe uitdaging te storten? Misschien wil je wel een nieuwe studie gaan volgen, ander werk zoeken, je eigen huis bouwen of voor jezelf beginnen. De grote vraag bij veranderingen in die sfeer is meestal: hoe zet je de eerste stap? Hoe zorg je er nou voor dat die eeuwig twijfelende stem in je hoofd ophoudt met zeuren en dat je actie onderneemt in plaats van alles uit te stellen?

 
Je grootste tegenstander: jezelf
Het is belangrijk te weten wie je tegenstanders zijn. Als je ernaar zou vragen bij vrienden, familie of zelfs onbekenden, zou je merken dat de meeste mensen je alles gunnen. Daarom is het goed te beseffen dat jij je grootste tegenstander bent. Je kent het waarschijnlijk wel: zodra je iets nieuws wil gaan doen galmt dat opdringerige stemmetje in je hoofd: ?Anderen lukt het wel, maar jou niet.? Die stem is je innerlijke zeurkous die je altijd met je meedraagt. En terwijl die stem je eigenlijk probeert te beschermen tegen mislukkingen en ervoor probeert te zorgen dat anderen je leuk en normaal blijven vinden, houdt die stem je eigenlijk tegen. Op alle momenten dat je iets nieuws kiest om te doen of juist ergens mee wilt stoppen, zal die stem het grootste weerwoord hebben van iedereen om je heen.
 
Jij kunt alles bereiken
Wie wordt nou niet jaloers van succesvolle mensen die alles mee lijken te hebben? Het punt is dat jij je niet moet blindstaren op het succes van anderen. Niemand wordt geboren met een eigen bedrijf, kennis of bijzondere vaardigheden en talenten. Alles wat iemand op een gegeven moment voor elkaar heeft gekregen, heeft die persoon in één leven bereikt. Bijvoorbeeld de bedenker van de inmiddels zo populaire Kiboots of de oprichter van Philips. Deze mensen kwamen niet ter wereld met het idee succesvolle ondernemers te worden, maar kwamen later in hun leven op dat pad terecht. Net als zij, en daarmee iedereen tegen wie je opkijkt, kun jij ook iets bereiken. In onze tegenwoordige maatschappij is het mogelijk in korte tijd veel te bereiken, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen (die zijn er helaas altijd). Zo was het vroeger onmogelijk om in één leven een kathedraal of piramide te bouwen. Maar aan de ontzagwekkende bouwwerken die na al die tijd nog steeds te bewonderen zijn, kun je zien dat de mensen die ermee begonnen geloofden in wat ze deden. Ook al zouden ze het eindresultaat nooit kunnen aanschouwen. Maar hé, in onze snelle maatschappij, met elektriciteit en hijskranen en alles, wie weet lukt het je toch!

 
Houd het proces in de gaten, staar je niet blind op het resultaat
Zoals eerder gezegd: heb jij vrijwel net zo veel kans om iets te bereiken als al die anderen. Natuurlijk kunnen externe factoren als een rijke familie, een hoog IQ of belangrijke vrienden het proces versnellen. Maar dit is zeker geen vereiste. En het proces, daar gaat het juist om. Dat je actie onderneemt en bezig blijft, ondanks dat betweterige stemmetje in je hoofd die vindt dat je beter veilig thuis op de bank kan blijven zitten. Want als jij datgene doet wat jij het allerleukst vindt, of dat nou een studie Filosofie is of een eigen zaak in handgebreide theemutsen, heb je een grote kans dat het ook echt gaat lukken. Passie is hierbij het sleutelwoord. Hoe cliché het ook klinkt. Het gaat in het leven om wat jou drijft, waar je energie van krijgt en waar je trots op kunt zijn. Hoe groots of klein het ook is!  
 
Het magische woord is: actie!
Dus, kom in actie! Iedere dag dat je niets doet en twijfelt, zal de ontevredenheid over je situatie groeien. Begin met kleine stapjes. Wil je bijvoorbeeld een fameuze gitarist worden? Stel dit dan niet meteen als doel, maar begin gewoon met het nemen van gitaarles. En wil je een eigen bedrijf? Schrijf dat ondernemingsplan! Iedere stap zal leiden naar de volgende, ook al moet je die wel zelf nemen. En wil je alsnog de Notre Dame nabouwen, dan zou ik zeggen: begin bij het begin. Maak een tripje naar Parijs! Zet de eerste stap naar het treinstation. Je bent er zo?