Kleurrijk Curaçao: de must do's!

Reizen door Jet
Hagelwitte stranden, tropische temperaturen, een magische onderwaterwereld en vrolijk gekleurde huisjes... Bon bini op Curaçao! Ze.nl bezocht het Caribische eiland en zet de leukste hotspots en activiteiten voor je op een rij.

Als je denkt aan de ideale zonvakantie, denk je hoogstwaarschijnlijk aan: lekker weer, mooie stranden, een ontspannen sfeertje, goed eten, een swingend uitgaansleven, interessante historie, leuke activiteiten? In de Caribische zee ligt een eiland waar je dit allemaal vindt: Curaçao. Een bestemming die we allemaal wel kennen, maar lang niet iedereen heeft bezocht. Ik ook niet tot voor kort, maar daar kwam verandering in toen ik samen met drie journalisten werd uitgenodigd om het zonnige eiland te bezoeken. Zeven dagen lang hebben we Curaçao verkend en genoten van alle mooie plekjes, de vriendelijke mensen en het lekkere eten. Ik mocht dan wel ?aan het werk? zijn, ik kon niets anders doen dan ontspannen. En dat komt echt door Curaçao: het eiland ademt vakantie!


Voor alle mensen die op zoek zijn naar een fijne vakantiebestemming, binnenkort deze richting op gaan of gewoon even willen wegdromen na de rotzomer, zet ik mijn ervaringen op papier. In de komende artikelen zal ik je kennis laten maken met Curaçao: wat maakt het eiland de moeite waard? Wat kun je er allemaal doen? En waar kun je lekkere leguaan eten? Deze keer: wat je echt niet mag missen tijdens je verblijf op Curaçao!

Strandjes hoppen
Eén van de belangrijkste redenen om Curaçao te bezoeken, zijn natuurlijk de idyllische stranden. Het eiland telt er 35 in totaal: variërend van grote, drukke stranden tot intieme baaitjes. De stranden van Frankrijk en Spanje zijn mooi, maar vallen in het niet als je die van Curaçao ziet. Wit zand, helder blauw water, palmbomen: alsof je in een reisfolder bent beland. Plof neer op een strandbedje en geniet van het prachtige uitzicht of neem je snorkel mee en ga op zoek naar visjes. Goed om te weten: voor de stranden waar faciliteiten aanwezig zijn - zoals bedjes, restaurantjes, toiletten - moet je een kleine entreeprijs (5 NAF =  ?2,-) betalen.  Zorg jij liever voor je eigen eten en drinken, ga dan naar gratis, publiek strand zoals Kleine of Grote Knip. Neem lekkere hapjes en koude drankjes mee en je hebt gegarandeerd een heerlijke dag! Op Grote Knip, en enkele andere strandjes, mag je zelfs BBQ'en. De mooiste strandjes van het eiland zijn Port Marie en Cas Abou; bij Playa Forti kunnen echte durfals van een 15 meter hoge rots afspringen. Huur een autootje en bezoek ze allemaal!



Verken de onderwaterwereld

Curaçao staat bekend om zijn schitterende onderwaterwereld en nadat ik deze met eigen ogen heb gezien, kan ik dat alleen maar beamen. Zodra je onder de waterspiegel verdwijnt, lijkt het alsof je in een tropisch aquarium bent gevallen. Overal zie je kleurrijke visjes (hallo Nemo), prachtig koraal en ander zeeleven. Ik heb zelf met Ocean Encounters gesnorkeld bij Tugboat (een gezonken bootje), maar er zijn nog veel meer locaties waar je prachtig kunt snorkelen en duiken ? 65 om precies te zijn. Het is dus niet zo gek dat duikliefhebbers van over de hele wereld naar Curaçao komen om uren in het water door te brengen. Is het jouw grootste droom om met een dolfijn te zwemmen? Wie weet heb je geluk en kom je er eentje in het wild tegen! En anders kun je altijd nog naar de Dolphin Academy.


 
Wandelen door Willemstad

Roze, geel, blauw, groen? Wie kent de vrolijk gekleurde huisjes van Curaçao niet? Je kunt dit meest gefotografeerde plekje van het eiland in het echt bewonderen aan de Handelskade in Willemstad. Maar er is nog veel meer te beleven in de bijzondere hoofdstad, die zelfs op de Werelderfgoedlijst vermeld staat. Begin je tocht in Punda: het oudste gedeelte van de stad. Je kunt hier heerlijk shoppen in één van de vele winkeltjes en galerietjes of verse producten kopen op de drijvende markt. Maar vergeet niet omhoog te kijken naar de prachtige oude gebouwen, die de rijke geschiedenis van het eiland weerspiegelen. Zoals Fort Amsterdam: het voormalige hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie. Waai even uit op een terrasje aan de Handelskade en bekijk de bootjes die door de Sint Annabaai varen. Loop vervolgens over de Koningin Emmabrug, ook wel Pontjesbrug genoemd, naar stadsdeel Otrobanda (letterlijk: de andere kant). Vergeet zeker niet een kijkje te nemen bij museum Kura Hulanda, dat op indrukwekkende wijze een beeld geeft van de slavernij van de 17e eeuw. Terug naar de kleurrijke huisjes aan de Handelskade: wist jij dat deze te danken zijn aan de Nederlandse gouverneur Albert Kikkert (1761-1819)? Hij gaf opdracht om de witte huizen aan de haven in pasteltinten te schilderen, omdat hij  hoofdpijn zou krijgen van de schittering van de zon. Later bleek de beste man eigenaar te zijn van de enige verffabriek op het eiland.  Pretty smart!


Back to nature @ Christoffelpark

Curaçao is meer dan alleen zon, zee en strand. Op het eiland vind je ook een enorm natuurpark vol zeldzame planten en dieren: het Christoffelpark. Misschien zie jij wel een witstaarthert, waar er tegenwoordig nog maar 250 exemplaren van rondhuppelen. Maar je vindt hier, naast flora en fauna, ook een stukje geschiedenis. Het Christoffelpark bestaat namelijk uit drie voormalige plantages en er bevinden zich nog steeds restanten van de landhuizen. Je kunt het park op verschillende manieren verkennen (per auto, fiets of te voet), maar je kunt ? net als wij -  er ook voor kiezen om met een parkranger op pad te gaan. Een echte aanrader, want je leert zo ontzettend veel over de omgeving en het eiland. Ben jij een sportieveling? Ga dan de uitdaging aan en beklim de Christoffelberg. Dit is met 375 meter het hoogste punt van Curaçao. Hallo uitzicht! Een prachtig natuurpark waar je helemaal tot rust komt, maar één tip: ga vroeg in de ochtend, want anders is het er bloody hot!



De woeste noordkust

Hoe verfijnd de zuidkust van Curaçao is, zo ruig is de Noordkust. Door de krachtige passaatwind beukt de zee hier onophoudelijk tegen de rotsen op! Je kunt dit natuurgeweld van dichtbij bekijken in Nationaal park Shete Boka (niet te dichtbij, want je wilt er niet in vallen). Je vindt hier tientallen baaien en inhammen, waarvan de bekendste Boka Tabla is. Met een enorme kracht knallen de golven in en tegen de ondergrondse grot op. Wat een machtig gezicht en geluid! Shete Boka grenst aan het Christoffelpark, dus deze attracties zijn goed te combineren.


 
Klein Curaçao

Niet veel mensen weten dat Curaçao uit twee eilanden bestaat: Klein Curaçao hoort er ook bij. Met een grote catamaran, genaamd de Jonalisa, vaar je in zo?n twee uur naar het onbewoonde eilandje. De tocht is niet bepaald prettig (de hoge golven kunnen je flink misselijk maken, dus neem van te voren een pilletje tegen zeeziekte), maar is het meer dan waard. Zodra je het heldere water en het idyllische eilandje ziet, ben je alles spontaan vergeten. Je kunt met een bootje naar het eiland varen, waar je een boek kunt lezen onder een rieten parasol en schelpjes kunt zoeken, maar je kunt er ook naar hartenlust snorkelen. Je komt er verschillende tropische vissen tegen en het allerleukste: er zwemmen ook zeeschildpadden. Het is een unieke ervaring om deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving te zien (geluksmomentje!). Van al dat zwemmen krijg je natuurlijk flink honger, dus de uitgebreide BBQ-lunch op de Jonalisa zal je zeker smaken. Na drie uur vaart de boort weer terug naar Curaçao. De terugreis is, in tegenstelling tot de heenreis, ontzettend ontspannen. De zeilen gaan op en met de zacht golvende beweging van de boot, het warme zonnetje op je gezicht en een cocktail in je hand, kun je maar één ding doen: intens genieten!



Alle kanten op!

Dit zijn slechts enkele highlights, het eiland heeft nog veel meer voor je in petto. En dat maakt deze bestemming in mijn ogen zo aantrekkelijk: je kunt echt alle kanten op! Ultiem chillen op een bounty-strandje of juist sportief bezig zijn met mountainbiken, bergbeklimmen of duiken. Je kunt stappen tot je erbij neervalt, maar ook interessante musea of landhuizen vol geschiedenis bezoeken. Eén ding is zeker: je hoeft je niet te vervelen tijdens je verblijf op Curaçao!

Ook fijn?

  • Superhandig: je kunt er gewoon Nederlands spreken. Geen moeilijk handen- en voetenwerk dus!
  • De zon laat zich vaak zien en met een gemiddelde temperatuur van 27 graden is het altijd aangenaam warm op Curaçao. Maar er is dan wel weer een constant windje, waardoor je niet ter plekke smelt.
  • De vliegtijd bedraagt slechts negen uurtjes en is dus goed vol te houden.
  • Nogmaals handig: je kunt gewoon water uit de kraan drinken op Curaçao. Het heeft zelfs een heel lekkere smaak!
  • Kòrsou (Curaçao in het Papiaments) heeft een gunstige ligging ten opzichte van orkanen en tropische stormen, waardoor het eiland zelden getroffen wordt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten tijdens je vakantie.
  • Last, but not least: er zijn veel happy hours. Voordelige cocktails maken je vakantie natuurlijk helemaal compleet!
Ze gaat naar Curaçao met korting!

Om jullie ook te laten genieten van dit kleurrijke eiland heeft Ze.nl in samenwerking met Oad Reizen een speciale leZeressen-aanbieding. Al vanaf ?1099,- p.p. inclusief (?220,- korting!) vlieg je met z?n tweeën voor negen dagen naar Curaçao, verblijf je in Hotel Kontiki Beach Resort en kun je al deze must do's zelf ervaren. Kijk voor meer informatie op www.oad.nl/zereist.

De volgende keer?
Kleurrijk Curaçao: Wine, dine & sleep
Kleurrijk Curaçao: Meer dan zon, zee & strand

Credits enkele foto?s: Curacao Toeristen Bureau Europa & Arjan Drost