Op zoek naar avontuur en romantiek? Beieren, Duitsland is de place to be

Reizen door Jennifer

Toe aan een romantische trip waar je ook nog wat avontuur kan beleven? Daarvoor hoef je niet naar Bali. Ons buurland heeft genoeg te bieden, vooral het pittoreske Beieren. Hier vind je natuurgebieden zo mooi, dat het lijkt alsof je naar een ansichtkaart kijkt. De staat is bekend van het beroemde Oktoberfest in de hoofdstad München, maar het biedt nog veel meer. Zo heb je de Beierse Alpen met helderblauwe meren en Disney-waardige kastelen.

Lees ook: Citytrip Hamburg: 11 dingen om te zien en doen in deze hippe stad

Duitse Alpen

De Beierse Alpen zijn net het decor van The Sound of Music. Een gebied dat loopt van München tot de Oostenrijkse grens en grenst aan het Bodenmeer en de stad Salzburg. De Duitse Alpen zijn geschikt voor alle wandelaars, van beginners tot experts en ook zeker voor gezinnen. Je vindt hier een heleboel prachtige, helderblauwe meren, maar de verborgen parel is het Eibsee. Reken ongeveer 2,5 uur voor een wandeling om het hele meer, iets langer wanneer je met kinderen gaat wandelen.

Zugspitze berg

Als je dan toch bij het Eibsee bent, kun je de kabelbaan nemen naar de top van Zugspitze. Deze 2962 meter hoge berg is de hoogste van Duitsland. Je kan ook wandelen naar de Zugspitzplatt, maar dit is wel een tocht van minstens vijf uur. Daarnaast ben je ook verplicht om klimspullen mee te nemen. Een combi van wandelen en bergbeklimmen dus. Met de kabelbaan ga je comfortabeler binnen acht minuten 1945 meter naar boven. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de bossen en rotsen van de Zugspitze, het Eibsee en wintersportdorp Garmisch-Partenkirchen.

Verrassende route langs Partnachklamm

Over Garmisch-Partenkirchen gesproken, ten zuidoosten daarvan vind je een ruim 700 meter lange rivierdal: de Partnach-rivier. De rotswanden van deze Partnachklamm – de kloof – zijn maar een paar meter van elkaar verwijderd. De wandelroute over het smalle, vochtige pad is zeker bijzonder en gaat ook een aantal keer door een tunnel. Aan de andere kant van de tunnel word je vervolgens weer verrast met een nieuw uitzicht.

Sprookjeskasteel Neuschwanstein

In het oosten van de Duitse Alpen ligt misschien wel het mooiste gebied. Al is het vooral vanwege het het ‘sprookjeskasteel’ Neuschwanstein. Het kasteel was Walt Disney’s inspiratie voor het beroemde kasteel van Doornroosje in Disneyland. Dit kasteel in het plaatsje Hohenschwangau is een van de grootste toeristische attracties in Duitsland. Daarom wel de tip: boek op tijd je tickets. Ter plekke maak je weinig kans op entreekaartjes. Ook is het slim om ’s ochtends vroeg of aan het einde van de middag te gaan, dan ontwijk je de toeristenbussen.

Regensburg

Na de lange wandelingen kun je naar het historische centrum van Regensburg. Dit is een Middeleeuwste stad aan de Donau rivier ten noorden van München. De traditionele braadworst met zuurkool komt oorspronkelijk uit deze plaats. Mocht je hier nou echt dol op zijn, dan moet je zeker naar de Historische Wurstküche (Thundorferstrasse 3 in Regensburg). Hier maken ze het braadworstgerecht al vijfhonderd jaar. Naast braadworst eten heb je in Regensburg verder ook mooie, instagrammable, gekleurde huizen en heel schattige straatjes om in te verdwalen.

Rothenburg ob der Tauber

Een andere middeleeuwse stad, op zo’n twee uur rijden van Regensburg, is het plaatsje Rothenburg ob der Tauber. Dit is één van de steden langs de Romantische Straße. Dat is een bekende toeristische route in het zuiden van Duitsland met romantische landschappen en steden. Wanneer je rondloopt in Rothenburg, waan je je echt in een Disneyfilm. Het is heel sprookjesachtig, vooral het Plönplein. Dat staat niet voor niks regelmatig in lijstjes met “meest instagramwaardige plekken”. Daarnaast is ook de Marktplatz een bekende toeristische bezienswaardigheid. Rothenburg is overigens écht inspiratie geweest voor films. Het dorpje is namelijk te zien in de films ‘Pinokkio’ (inderdaad, een Disneyfilm) en ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’.

Lees ook: Wildkamperen in Europa: in deze landen kan het