Handige tips om geld te besparen bij het afsluiten van een autoverzekering

Reizen door Redactie Ze.nl

Het afsluiten van een verzekering voor je auto hoeft heus niet zo ingewikkeld te zijn, maar je wilt het uiteraard wel goed doen. Om jullie daarbij te helpen hebben we een aantal tips waardoor het proces van het vinden van een verzekering die bij jou past snel en gemakkelijk gaat. Soms kunnen verschillende autoverzekeringen namelijk qua premie veel op elkaar lijken, maar verschillen ze altijd wel op cruciale punten. 

Let op hoeveel kilometer jij per jaar gemiddeld rijdt 

De hoogte van de premie is afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Rij je weinig? Dan kan je premie lager uitvallen. Ben je dagelijks veel op pad? Dan ligt deze uiteraard hoger. Het is in ieder geval van belang dat je een inschatting kan maken omdat dit bijvoorbeeld gevolgen kan hebben bij het vergoeden van autoschade. 

Houd rekening met hoe oud de auto is waarin jij rijdt 

Je kunt namelijk te maken hebben met een nieuwwaarderegeling. Bij schadeafwikkeling moet je rekening houden met de nieuwwaarde van de auto want dit kan een enorm verschil maken wanneer je auto schade heeft. 

Ga voor een verstandig eigen risico budget

Bij autoschade is er regelmatig eigen risico verschuldigd. Dit is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Bij verschillende schades kunnen verschillende eigen risico's gelden en soms hoef je zelf niet eens te betalen. Denk hierbij aan glasschade bijvoorbeeld. Dit wordt altijd anders behandeld dan lakschade. Vaak krijg je korting op je autoverzekeringspremie wanneer je een hoger eigen risico neemt. Heb je amper tot nooit schade? Dan bespaar je natuurlijk geld. Als je wel te maken hebt met schade, dan ben je met een hoger eigen risico voordeliger uit dan met een lager eigen risico.

Voorkom een dubbele verzekering

Bij het nemen van een autoverzekering kan je ervoor kiezen om je aanvullend te laten verzekeren. Mocht je besluiten om dit te doen, check eerst of je hiermee niet opeens te maken hebt met een dubbele verzekering. Bij sommige verzekeringen kan dit namelijk overlappen waardoor je meer geld kwijt bent dan nodig. 

Nog een aantal puntjes om rekening mee te houden wanneer je geld wilt besparen bij het afsluiten van een autoverzekering: 

  1. Heb je te maken met kleine schades? Claim ze zelf. Natuurlijk ben je hier ook voor verzekerd, maar hiermee voorkom je terugval in je schadevrije jaren én stijgt je premie niet. 
  2. Regel alles online. Dit bespaart je misschien geen geld maar zeker wel veel tijd. 
  3. Tot slot, houd ook rekening met waar je je auto laat repareren. Er is vrijwel altijd een aangesloten hersteller bij jou in de buurt waardoor je minder betaalt of geen eigen risico aan je verzekeraar. 

Lees ook: