Zelf pesto maken

Eten door Madelon
Bij carpaccio, kip, pasta, op een broodje of op toast: pesto kan altijd en past bij heel veel verschillende gerechten. Maar wist je dat het ook ontzettend makkelijk zelf te maken is? Ze.nl geeft je het recept!

Pi-pa-pesto!

Pesto is een Italiaanse delicatesse, meestal gemaakt van pijnboompitten, olijfolie, basilicum, zout en Parmezaanse kaas. De naam komt van de manier waarop de pesto gemaakt wordt: alle ingrediënten worden (oorspronkelijk in een vijzel) fijngewreven of gestampt (het Italiaanse werkwoord pestare betekent dan ook ?fijnstampen?).

Pesto kan op veel verschillende manieren: als saus, als tapenade of als extra smaakmaker in een gerecht. Juist om deze verscheidenheid is pesto een ontzettend leuk en origineel cadeau voor een keukenprinses ? en helemaal als je het zelf maakt! Koop een mooie weckpot om je zelf gefabriceerde brouwseltje in te doen en maak het af met wat linten en lekkere pestorecepten. Hoe leuk!

Doe het zelf-pesto

Wat heb je nodig?

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 30 gram basilicumblaadjes
  • 6 eetlepels olijfolie
Hoe maak je het?

1. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie of boter. Laat ze, als ze lichtbruin geworden zijn, ergens afkoelen (laat ze niet verbranden). Zorg dat ze helemaal afgekoeld zijn.

2. Rasp 25 gram Parmezaanse kaas zo fijn mogelijk. Maal de kaas, de pijnboompitten en de knoflook fijn in een keukenmachine, of stamp het fijn met een vijzel.

3. Voeg hierna de basilicumblaadjes en de olijfolie toe. Let op: stamp of maal dit mengsel niet te lang! Maak het mengsel op smaak met wat peper en zout en maal dit nog even kort door. Je merkt zelf wanneer de pesto qua dikte goed is.

Als je het mengsel in een weckpot doet, giet er dan een laagje olijfolie overheen. Zo kan je de pesto twee tot drie maanden in de koelkast bewaren.

Zelfgemaakte pesto: leuk als cadeau óf voor jezelf! EetZe!