Vriendschap met je ex

Relaties door Karin
Je relatie is net verbroken en je wil niets liever dan vrienden blijven met je ex. Vrijwel iedereen heeft dat streven, maar bijna niemand lukt het. Waarom is het zo lastig? Drie meiden vertellen hun verhaal aan Ze.nl.
 
Helemaal geen contact 
Marije (25): ?Ik heb negen jaar een relatie gehad met mijn ex-vriend, waarvan we twee jaar hebben samengewoond. Het is nu bijna een jaar uit: ik heb het uitgemaakt. We spreken elkaar helemaal niet meer. Vanaf het begin kwam dit van mijn kant. Volgens mij was het goed als we even afstand hielden, omdat hij zo in zijn verdriet zat en troost zocht en ik hem dat niet kon geven. Ik vond het ook niet leuk, maar ik had zoiets van: volgens mij is het goed als we allebei even rust nemen en los van elkaar komen om dingen op een rijtje te zetten en te verwerken. Dat kon hij niet echt waarderen, hij noemde me daarin koud, afstandelijk en een bitch.

Het bevestigde alleen maar meer dat het gewoon goed was om afstand van elkaar te nemen, omdat hij er nog zo inzat. Toen ik na een tijdje weer contact zocht, wilde hij dat niet. Dat respecteer en accepteer ik. Hij is nog steeds gekwetst, dat vind ik niet leuk maar ik kan daar niks meer aan doen. Ik vind het lastig om te zeggen of ik weer een vriendschap met hem wil opbouwen. Ik hoor via via dat hij veranderd is. Ik ben ook veranderd. Juist omdat we los van elkaar zijn, hebben we een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt. Ik weet niet of dat vriendschappelijk nog past. Ik hoop dat we uiteindelijk op een normale manier met elkaar om kunnen gaan.?
 

Een lange nasleep
Marloes (22): ?Bijna drie jaar geleden is het uitgegaan met mijn ex. We hebben vijf jaar een relatie gehad. We woonden samen met anderen in één huis, dus dat maakte het erg lastig toen we uit elkaar gingen. Gelukkig had hij ook een eigen kamer in ons huis waar we toen een bed in gezet hebben. Dit ging een tijdje redelijk goed, totdat ik een leuke jongen leerde kennen en ik een nachtje niet thuis had geslapen. Toen brak de pleuris uit! Ik kwam thuis en kreeg gelijk een kruisverhoor. Hij was heel boos en vooral verdrietig. Toen heb ik hem vriendelijk verzocht om naar zijn ouders terug te gaan, want dit ging niet langer zo. Daarna heeft hij nog vaak huilend aan de telefoon gezeten, maar hij kwam er langzaam weer bovenop en we gingen allebei verder met ons leven.

Totdat hij een vriendinnetje kreeg, toen werd ik gek genoeg jaloers en probeerde hem weer bij mij in bed te krijgen om bevestiging te krijgen. Dit lukte en toen was alles weer goed, hoe stom dat ook klinkt! Daarna ging ik een halfjaar naar Amerika en ik dacht niet eens meer aan hem, ik dacht dat ik helemaal over hem heen was tot ik weer thuis kwam. Ik zag hem weer, hij was veel veranderd en daarom wilde ik het wel weer een keer proberen. Dit was even leuk, maar ik kwam er toch achter dat het niet ging werken. Inmiddels spreken we elkaar nauwelijks, eigenlijk alleen als we elkaar toevallig een keer tegenkomen, en op de verjaardagen zeggen we ook nog net 'gefeliciteerd'. Eigenlijk vind ik dat ook wel prima, ik weet dat hij nog wel een heel lange tijd gevoelens voor mij heeft gehad en dat maakte het wel erg lastig omdat ik niet meer verliefd op hem ben. Ondertussen heeft hij net een nieuw vriendinnetje, dat vind ik wel erg fijn! Dat klinkt misschien gek, maar ik was bang dat hij niet meer verder ging met zijn leven.?
 
 
Friends with benefits
Stephanie (26): ?Een jaar geleden zijn mijn vriend en ik na een relatie van negeneneenhalf jaar uit elkaar gegaan: hij had het uitgemaakt. De eerste maanden hebben we nog samengewoond. Daarna kon ik mijn nieuwe huisje in. Toen ik eenmaal verhuisd was, hebben we een tijdje geen contact gehad. Hij is één keer bij mij geweest om mijn nieuwe huis te bekijken en vertelde me toen ook dat hij mij niet miste. Hij vond het fijn alleen te zijn. In de zomer die volgde kwam hij hier echter op terug. Hij kwam, alleen, naar een feest waar ik ook was. Hij had geen kaarten, maar wilde perse naar dit feest. Later bleek dat hij dit voor mij deed. Hij wilde me terug. Sindsdien hebben we weer veel contact. Ik heb alleen te veel verdriet gehad om zomaar weer een relatie te beginnen.

Bij een volgend feest was hij ook aanwezig. Wederom zei hij mij dat hij me terug wilde. Tijdens dat feest heb ik echter voor zijn gezicht met een andere jongen gezoend. Hij vond dit heel erg, maar nog bleef hij contact met me opnemen. We hebben daarna een tijd gehad dat we dagelijks contact hadden. Omdat ik ver weg woon, zagen we elkaar niet zo vaak. Als we elkaar zagen, was het erg fijn en vertrouwd. 'Seks met je ex', vind ik helemaal niet zo'n verkeerd begrip. Toch kreeg ik het er moeilijk mee dat hij meer wilde dan ik. Uiteindelijk heb ik hem dat gezegd. Hij vond dit geen reden om het contact te verbreken, ik ook niet. We zien elkaar nu ongeveer één keer in de maand en hebben bijna dagelijks telefonisch contact. We gaan op zoek naar een manier om met elkaar om te blijven gaan, maar tegelijkertijd door te gaan met ons eigen leven. De tijd zal het leren...?
 
Hoe gaan jij en je ex met elkaar om? Is het jullie gelukt om vrienden te blijven?