Koken met pompoen

Eten door Jet
Pompoenen zijn niet alleen geschikt om uit te hollen en er een theelichtje in te doen, maar je kunt er ook heerlijk mee koken. Vooral tijdens de koude herfst- en wintermaanden is dit product hét perfecte ingrediënt!

Bij het zien van een pompoen denk je waarschijnlijk sneller aan Halloween dan aan een warme maaltijd, maar toch kun je heerlijk koken met dit bijzondere product.

Of je nu de Italiaanse, Oosterse of Franse kant op wil gaan, met de pompoen kan het allemaal...

Pompensoep met Thaise curry

Wat heb je nodig?
(voor zes personen)

  • 1 kg pompoen
  • 50 gr boter
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, in ringetjes gesneden
  • 2 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 700 ml kippenbouillon
  • zout
  • 1 afgestreken eetlepel Thaise rode curry
  • 100 ml room
  • 10 blaadjes koriander, fijngesneden
Hoe bereid je het?
  1. Verwijder zaadjes van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Smelt boter in een ruime pan.
  3. Fruit hierin de uien en vervolgens de pompoen.
  4. Voeg de peper en 2 theelepels kerriepoeder toe.
  5. Warm dit op een matig vuur op.
  6. Schenk bouillon erbij en laat het een half uurtje zachtjes koken.
  7. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep.
  8. Breng het op smaak met zout en de rode curry pasta.
  9. Klop de room met het overgebleven kerriepoeder.
  10. Meng koriander door het roommengsel.
  11. Schenk de soep in kommen en schep er een lepel room bij.


Hartige pompoentaart

Wat heb je nodig?
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram pompoen in blokjes
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • Zout en peper
  • 100 gram cashewnoten
  • 3 eieren
  • 250 gram danish blue
  • 125 ml. slagroom
  • 5 plakken bladerdeeg
Hoe bereid je het?
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
  3. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan. Bak de pompoen en Italiaanse kruiden ca. 3 min. zachtjes mee. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Snijd de Danish Blue in stukjes. Klop in een kom de eieren los met slagroom en schep de Danish Blue erdoor.
  5. Bekleed een ingevette taartvorm met de bladerdeeg, druk het deeg aan de rand goed aan.
  6. Roer de cashewnoten door het pompoenmengsel en verdeel het over de bladerdeegbodem en schenk het eimengsel erover heen.
  7. Bak de taart een richel onder het midden in de oven in ca. 30-40 min. goudbruin en gaar.
Ovenpasta met pompoen

Wat heb je nodig?

(voor vier personen)

  • 300 g volkoren penne rigate
  • 1 pompoen
  • 3 el olijfolie
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes (a 400 g)
  • 2 tl gedroogde salie 150 g
Hoe bereid je het?
  1. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  2. Snijd ondertussen de pompoen in kwarten en verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Snijd de schil eraf en snijd de kwarten in stukjes van 2 cm.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Verhit de olie in een hapjespan en bak de spekblokjes in 5 min. uit. Voeg de ui toe en bak deze 3 min. mee. Voeg de pompoen toe en bak dit nog eens 3 min. mee. Voeg de tomatenblokjes met vocht en salie toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Meng de pompoen met de penne en schep in de ingevette ovenschaal. Bestrooi met de kaas en bak in ca. 25 min. goudbruin.
EetZe!

Bron: Smulweb.nl