Kerstdiner voor dummies

Eten door Redactie Ze.nl
Ben jij absoluut geen keukenprinses en stel jij het voorbereiden van het kerstdiner al weken uit? Sorry voor de mededeling, maar je moet er nu toch echt aan geloven. Gelukkig is daar Ze.nl om jou te helpen!

Elk jaar weet jij het weer zo te draaien dat het kerstdiner niet bij jou thuis plaatsvindt. Want: ?Ik zit midden in een verbouwing?, ?De hond heeft alle meubels opgegeten?of ?Er is een meteoriet in mijn keuken beland?. Maar dit jaar kun je er echt niet meer onderuit, je vrienden en familie staan erop: het kerstdiner is dit jaar bij jou. Kut!

Want wat je al die jaren slim verborgen hebt weten te houden is dat je helemaal niet kunt koken! Tenminste: een ei bakken of een simpele maaltijd bereiden lukt nog net, maar een heel kerstdiner in elkaar flansen? Oh no? Dat wordt geheid een blamage!

Maar - believe me - zelfs jij kunt een smakelijk kerstdiner op tafel zetten. Met deze simpele recepten is het a piece of cake. En het zal zo lekker smaken dat jouw geheim voorlopig verborgen blijft. Je loopt alleen wel het risico dat ze volgend jaar weer bij jou willen eten!

Je kunt alle gerechtjes goed voorbereiden, zodat je (bijna) niets meer hoeft te doen als alle gasten er zijn.

Voorgerecht: Zalmtartaar
Dit gerecht is onwijs snel gemaakt (kwestie van alle ingrediënten snijden en bij elkaar gooien), maar ziet er superchic uit en smaakt overheerlijk! Je kunt er wat vers Turks brood of witte toastjes bij serveren en smullen maar!



Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
  • 200 gr verse zalm
  • 200 gr gerookte zalm
  • ½ citroen
  • 2 el kappertjes
  • 1 kleine sjalot
  • 2 el mayonaise
  • 125 ml crème fraiche
  • 1 tl mierikswortelcrème (potje)
  • pakje/plantje bieslook
  • peper
Hoe maakt je het?
  1. Snijd de verse zalm en de gerookte zalm in zeer kleine stukjes.
  2. Boen de citroen schoon, rasp de schil heel fijn en pers hem uit.
  3. Snijd de kruiden, sjalot, bieslook en kappertjes heel fijn.
  4. Meng de zalm met sjalot, kruiden, kappertjes, 2 el citroensap, wat citroenrasp (naar smaak), de mierikswortelcrème en de mayonaise in een kom. Breng op smaak met peper.
  5. Leg een serveerring op ieder bord en vorm taartjes van het zalmmengsel. Leg er een sprietje bieslook op.
Hoofdgerecht: Vis met kruidenkorst

Wederom een supersimpel en -lekker gerecht. Je gooit alle ingrediënten in de blender en smeert het 'papje' vervolgens over de vis. Hup de oven in en klaar is Kees!



Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
  • 4 stuks tilapiafilet
  • 2 bruine boterhammen
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • 2 handjes verse basilicum
  • citroenschillen van ½ citroen
  • sap van 1 citroen
  • 6 stuks gedroogde tomaat op olie
  • 20 groene olijven
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 scheutjes olijfolie
  • zout en peper
Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe alle ingrediënten - op de vis na - in een blender en maal fijn tot je een mooi vol papje overhoudt.
  3. Doe de visjes in een ovenschaal en smeer ze in met het mengsel.
  4. Bak ze 30 minuten in de oven.

Serveer de vis met aardappelpuree en groene asperges omwikkeld met spek. Deze gerechtjes zijn ook erg easy om te maken.

Nagerecht: Appelcranberry-crumble
Geen kerstdiner is compleet zonder een toetje. Deze variant is goed van te voren te maken en kan bijna niet mislukken.



Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
  • 4 kleine appels
  • 150 gr cranberries
  • 100 gr suiker
  • grote el custard
  • tl kaneel
    Voor het deeg:
  • 200 gr boter
  • 200 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • snufje zout
  • snufje kaneel
  • paneermeel (voor de schaal)
Hoe maak je het?
  1. Vet een lage taartvorm van ca 20 cm in met boter en bestrooi met paneermeel.
  2. Verwarm de oven voor op ca 180°.
  3. Schil de appels, snijd ze in vieren en maak dunne schijfjes van de parten. Meng de appels met de gewassen cranberries, de suiker, custard (om het vocht dat uit het fruit komt te binden) en kaneel. Doe het fruit in de taartvorm.
  4. Maak een kruimeldeeg van de deegingrediënten en verdeel de deegbrokjes over het fruit. Niet te hard aandrukken!
  5. Bak het toetje gedurende een minuut of 50 in de oven en serveer met een bolletje ijs.
Nou, dat kan volgens mij niet mislukken. Merry Christmas!