Pilates, lichaam in beweging

Lichaam door Redactie Ze.nl

Joseph H. Pilates (1880 - 1967) is de uitvinder van Pilates en omschrijft het als een bewegingssysteem waarbij met veren aangedreven machines en een serie matoefeningen worden gebruikt om de kracht, de soepelheid, het uithoudingsvermogen en de concentratie te vergroten.

In dit boek wordt pilates niet zo zeer omschreven als sport, maar wel als kunstvorm, wetenschap en zelfs als levenswijze. De workouts zijn gebaseerd op 6 principes, ademhaling, concentratie, conrole, centrering, precisie en flow.
In het inleidende gedeelte van dit boek komt de schrijfster uitgebreid op onderwerpen als houding, valkuilen, blessures en uitleg van termen die gebruikt worden tijdens de oefeningen.

Eenmaal toe aan de oefeningen begin je met een voorbereidende oefening, gevolgd door een zelfevaluatie. Eenmaal bewust van je zwakke kanten kun je beginnen met het inleidend programma, welke je uiteindelijk kunt uitbouwen tot een programma voor ver gevorderden.

Zelfdiscipline, minimaal 10 minuten per dag om mee te beginnen en een matje ter bescherming van je rug is het enige dat je nodig hebt. Wel raad de schrijfster aan eerst te investeren in een paar lessen op de sportschool. Pilates is niet eenvoudig om zelf goed te doen en aanwijzingen en tips van een ervaren instructeur maken een goede basis gemakkelijker realiseerbaar.

En dan ga je beginnen. Het is in het begin zeker pittiger dan ik verwacht had en die 10 minuten heb je ook echt wel nodig om de basis te gaan beheersen. Concentratie is tijdens die oefeningen een must, is je spierspanning goed, de stand van je nek, armen, schouders en benen in orde? Is de beweging vloeiend genoeg?? Het fijne hiervan is dat je ook echt geen tijd hebt om aan je dagelijkse beslommeringen te denken en daardoor even heerlijk tot rust komt, hoe pittig de oefening zelf soms ook is. Ik kan me goed voorstellen dat je dit stukje rust mist als je het een dag niet doet.

Pilates, sport of manier van leven? Dat is de vraag die ik mijzelf dan ook stel. Het antwoord op deze vraag is iets wat iedereen voor zichzelf moet uitmaken. Feit is dat ik een groot gebrek heb aan dicipline en besloten heb het dus maar bij de lessen op de sportschool te houden.

Pilates, lichaam in beweging Afbeelding verwijderd door redactie
Auteur Alycea Ungaro
Uitgeverij Pearson education
ISBN 9043010545
Verkoopadviesprijs ? 17,95