Yoga voor dummies

Lichaam door Redactie Ze.nl

Zelf heb ik er wel vaak over gedacht om een cursus te gaan volgen. Wat me altijd tegenhield waren de kosten. Een dvd biedt uitkomst. Lekker thuis oefenen, in alle rust. Geen prestatiedrang, omdat anderen in je klasje het misschien veel beter kunnen dan jijzelf.
Yoga is ook helemaal niet prestatiegericht. Het is niet erg als je niet alle oefeningen perfect na kan doen. Doe gewoon wat je kunt. Hoe vaker je yoga beoefent, hoe makkelijker het wordt.

Er zijn een paar kleine regeltjes. Niet eten voordat je gaat oefenen. Zorg ervoor dat de grond niet glad is, trek comfortabele kleren aan en oefen op blote voeten. Na de oefeningen moet je veel water drinken.

Afbeelding verwijderd door redactie


Nu ben je helemaal klaar om te beginnen. De dvd is verdeeld in twee stukken. Een gedeelte voor beginners, en een gedeelte voor gevorderden. Het is een makkelijk te volgen programma, duidelijk, stap voor stap.

Het beginners gedeelte bevat twaalf houdingen die je achter elkaar kan doen. Het maakt niet uit of je alle twaalf de houdingen doet of niet. De volgorde is ook niet belangrijk. Het doen van 1 houding heeft al zin.
Yoga kan je doen in je eigen tempo.
Regelmatig yoga versterkt je gehele lichaam.

De dvd bevat varianten, tips, uitleg van jargon, ?belangrijk? icoontjes, ?pas op icoontjes?, en mythes die tijdens de oefeningen voorbij komen.
Mythes, zoals: yoga is een religie.
Yoga is geen religie, het is een manier van leven, een meditatietechniek die zo?n 5000 jaar geleden in India is ontstaan. Het doel van yoga is om meer lenigheid te creëren door te stretchen. Ook staat de ademhaling centraal bij yoga.

Het deel voor gevorderden bestaat eigenlijk alleen uit de zonnegroet. De zonnegroet is eigenlijk een reeks oefeningen achter elkaar. Deze wordt eerst in stappen gedaan, daarna helemaal in een vloeiende beweging.
De zonnegroet is een goede workout als je niet veel tijd hebt.
Na de zonnegroet komen er nog een paar oefeningen, als het ware een cooling down.

Afbeelding verwijderd door redactie


Iedereen kan yoga beoefenen, je hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is een stoel, handdoek en een band. Hiervoor gebruikte ik m?n sjaal. Ook kan je bijvoorbeeld een stropdas gebruiken. Van yoga wordt je gezonder, fitter en minder gestresst. Misschien wel de meest geschikte workout in de snelle samenleving van nu.

DVD Yoga voor Dummies
Total Film