Body Atlas: leer je lichaam kennen

Lichaam door Redactie Ze.nl

Alles wat je zou willen weten over het menselijk lichaam vind je terug in de Body Atlas van Discovery Health. Aan de hand van unieke beelden (gefilmd in het menselijk lichaam), graphics en computeranimaties krijg je een compleet beeld van de belangrijkste onderdelen en de werking van het menselijk lichaam.

DVD 1: Leven en overleven

Voortplanting: verwacht bij deze eerste aflevering geen pikante beelden: die zul je niet te zien krijgen. Wel wordt gedetailleerd uitleg gegeven over de bloemetjes en de bijtjes, of nou ja, de zaadjes en het eitje. Een levensechte 'survival of the fittest', want slechts een enkeling krijgt de kans om het vrouwelijke eitje binnen te dringen.
Nieuw leven: Over de ontwikkeling van nieuw leven in de baarmoeder. Met bijzondere beelden van de foetus in de baarmoeder en een live bevalling.
Klieren en hormonen: Hierin wordt uitgelegd hoe onze biologische klok werkt en wat er in ons lichaam gebeurt bij een jetlag.
Afweer en herstel: Hoe herstelt een gebroken bot of kapotte huid? En op welke manier veroorzaken bacteriën, parasieten en virussen ziektes? Vieze beestjes als huisstofmijt komen voor in elk huis. In één kussen kunnen er zelfs wel miljoenen leven! Sommige dingen wil je liever niet weten...En dacht je dat je teddybeer echt zo onschuldig was? Niet dus, ook die schijnt te stikken van de stofmijten. De poep van deze minuscule beestjes kan onder meer astma veroorzaken. Het hele scala aan onzichtbare bezoekers wordt letterlijk onder de loep genomen in deze aflevering.

Afbeelding verwijderd door redactie

DVD 2: Vitale organen

Hart en bloedvaten: Onze levenspomp zorgt voor de bloedcirculatie. Neem een kijkje in het hart en kom te weten wat je aan je bloeddruk kunt aflezen. Ook zie je hier waarom bloed rood is en dikker dan water en wat de rol is van bloedlichaampjes .
De longen: Onze longen hebben een ingebouwd schoonmaaksysteem en stellen ons in staat zuurstof uit lucht te halen. Hier zie je hoe rode bloedlichaampjes zuurstof vervoeren, waar die naartoe gaat en hoe die gebruikt wordt. Wist je dat we per dag een halve liter water aan waterdamp uitademen?
De hersenen: Het meest complexe onderdeel van het lichaam. Zijn de hersenen en de geest hetzelfde? Deze aflevering laat zien hoe onze zenuwen berichten verzenden in ons lichaam en hoe reflexen ontstaan.
Spieren en botten: Hoe zit het skelet in elkaar? Onze botten wegen bijna niets, maar hebben enorme kracht. Volwassenen hebben minder botten dan kinderen, omdat veel botten op latere leeftijd aan elkaar groeien.
Spijsvertering: Een reis door het spijsverteringskanaal. Wat gebeurt er met voedsel? Gemiddeld consumeer je tijdens je leven 8000 eieren, een halve ton kaas, 6000 boterhammen, 4500 liter melk, 24 varkens en een ton fruit. In deze aflevering kom je ook meer te weten over de lever en de nieren.

Afbeelding verwijderd door redactie

DVD 3: Zintuigen

De ogen: Gevoeliger dan camera's en zo individueel als vingerafdrukken. Maak kennis met het netvlies, de iris en de lens. Ervaar hoe het oog werkt en hoe optische illusies in werkelijkheid geen illusies zijn.
De oren: Onze oren kunnen meer dan alleen horen: ze zorgen ook voor onze balans. Zonder ons evenwichtsorgaan zouden we allemaal van onze fiets af vallen.
Smaak en reuk: Met onze neus nemen we geuren waar en de smaakpapillen op onze tong zorgen ervoor dat we zoet, zuur, zout en bitter kunnen onderscheiden. Hier leer je alles over verkoudheid, hooikoorts en allergieën en kom je te weten hoe de menselijke smaak en reuk afwijkt van die van dieren.
De huid: Het grootste orgaan van de mens. Als we geen huid zouden hebben, zouden we vijf kilo lichter zijn. Zie hier hoe de huid groeit en hoe transpiratie, haargroei en nagelgroei werkt.

Body Atlas is een soort digitale encyclopedie die voor jong en oud toegankelijk is. Na het kijken van deze dvd's ken je je eigen lichaam een stuk beter en begrijp je hoe verschillende processen in je lijf verlopen. Body Atlas is zo'n dvd die je nog jaren kunt kijken, die altijd actueel blijft (ook al hebben de acteurs en actrices kleding aan die al 20 jaar uit de mode is) en die je weer uit de kast pakt als je iets wilt weten over een bepaalde lichaamsfunctie. Geen lekkere zaterdagavond-dvd, maar wel heel interessant en leerzaam. Voor everybody.

Afbeelding verwijderd door redactie

Body Atlas: een ontdekkingstocht door het menselijk lichaam
Tijd: 325 minuten (3 DVD's)
Adviesprijs: 19,99 euro
Adviesleeftijd: alle leeftijden