Hoe voelt een ovulatie?

Lichaam door Sarah

We weten allemaal precies hoe menstruatiekramp voelt (niet fijn, op z’n zachts gezegd), maar weten we ook hoe een ovulatie voelt? Kun je dit überhaupt voelen? Jazeker, het kan zelfs pijn geven. Zo weet jij hoe ovulatiepijn voelt en hoe je je ovulatie kan herkennen.

Istock

Lees ook: Waarom je menstruatie onregelmatig is

Ovulatie = eisprong

Ovulatie is het officiële woord voor eisprong. In elke menstruatiecyclus vindt een eisprong plaats. In de dagen voor je ovulatie en op de dag zelf, ben je het meest vruchtbaar. Dan is je baarmoeder ready om een bevruchte eicel in te nestelen. Als de eicel rij is vindt de eisprong plaats. Dit gebeurt zo’n 14 dagen voor je menstruatie. Het maakt zich los van de eierstok en maakt een ‘sprongetje.’ En dit kan zeker te voelen zijn. Als-ie niet bevrucht wordt, dan volgt je menstruatie.

Zo voelt een ovulatie

Wist je dat 1 op de 5 vrouwen ovulatiepijn voelen? Deze pijn tijdens de ovulatie wordt omschreven als een stekend gevoel bij één van de twee eierstokken. Dit is waar de eisprong plaatsvindt. De pijn is vergelijkbaar met menstruatiepijn en kan wel een aantal uur aanhouden. Als je dit soort pijn ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld moet worden ervaart, dan kan je erop rekenen dat het je ovulatie is. En dat kan soms best handig zijn, zeker als je zwanger probeert te raken. Als je last hebt van ovulatiepijn, kan je de pijn verzachten met een paracetamolletje en een warme kruik. En natuurlijk kan wat chocola ook geen kwaad.

Ook dit kan je voelen

Tijdens je ovulatie kun je naast steken bij je eierstokken ook andere dingen voelen. Zo kan je last hebben van gevoelige borsten, een verhoogd libido hebben en soms kan zelfs je lichaamstemperatuur een beetje stijgen. Ook kan je wat slijm uit je baarmoeder verliezen: dit is meestal doorzichtig van kleur. Niks ernstigs, gelukkig. 

Ovulatiepijn en de bijkomende zaakjes zijn dus volkomen normaal. Heb je tijdens je ovulatie echter veel pijn, koorts, of twijfel je of je afscheiding normaal is? Maak dan voor de zekerheid een afspraak met de dokter om te checken of alles oké is. 

Lees ook: 4 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten