Kickbox-fun in tien minuten

Lichaam door Redactie Ze.nl

Echt sportief ben ik nooit geweest. Ooit vroeger geturnd en paardgereden, maar verder was sporten niets voor mij. Zodra de tae-bo hype eind jaren '90 zijn piek beleefde, schreven een vriendin en ik ons toch maar impulsief in voor deze nieuwe combi van kickboxen en aerobics. Maar de aanblik van mezelf met een knalrood en zweterig hoofd in de megagrote spiegel, alleen al bij de warming-up, werkt niet mee aan het sportieve beeld wat ik in mijn hoofd heb zitten. Én constant mis zitten met de voor mij ingewikkelde pasjes (de rest deed ze zo in één keer synchroon mee), was voor mij het punt om weer te stoppen. Best knap, na welgeteld twee lessen.

Gelukkig kan je ook thuis in je eigen huiskamer met de gordijnen dicht oefeningen doen. Fitness-dvd's zijn niets nieuws onder de zon, kijk maar naar de talloze dvd's die Tell Sell probeert te verkopen met hun mooie praatjes. En super fantastisch, ge-wel-di-ge resultaten beloven, met maar één uurtje per week! Of bijvoorbeeld dichter bij huis, elke doordeweekse morgen staan Karl Noten en Olga Commandeur een half uurtje voor je klaar met Nederland in Beweging. Maar zeg nu zelf, wie heeft er zin om fris en fruitig mee te doen om 06.45 uur voor een paar saaie oefeningen? Ik in ieder geval niet. Voor alle mensen die zich net als ik een beetje misplaatst voelen in een sportschool én niet klaar zijn voor Karl en Olga op de vroege ochtend, is er nu de Kickbox Bootcamp 10 minute solution op de markt.

Deze workout-dvd is gericht op mensen die weinig tijd hebben om te trainen. In vijf effectieve workouts van tien minuten in totaal, kan je toch een poging doen je lichaam in vorm te brengen en een topconditie te ontwikkelen. De oefeningen kunnen apart van elkaar worden gedaan, dus tien minuutjes. Maar je kan ook je eigen mix maken van workouts die voor jou het best past, afhankelijk van je tijd. Natuurlijk is het ook mogelijk alle workouts achter elkaar te kiezen, voor de echte bikkel.

Deze redactrice begint maar eens met de Basic Training. Dit is het basisprogramma gefocust op een totale bodyworkout. Vanaf de warming-up blijkt het hard werken en goed opletten. Instructrice Keli Roberts moedigt je aan om door te gaan en geeft je de tijd om je de oefening eerst rustig eigen te maken, voor dat ze op volle snelheid gaat. Als het eenmaal op volle snelheid gaat, merk ik dat mijn oog-handcoördinatie me een beetje in de steek laat. Dit doet me een beetje denken aan die blauwe maandag in de sportschool, maar daar zet ik me snel overheen. Keli staat immers alweer klaar met de volgende oefening, dus geen tijd voor herrineringen aan sportschool blunders.

De workouts zijn gespecialiseerd op de verschillende probleemzones: Billen & Dijen, Armen & Schouders en Buik. Deze oefeningen zijn best goed vol te houden. Alleen de laatste, voor mijn gevoel meest effectieve Super Vetverbranding workout is iets te veel van het goede. De vele stapjes en snelheid in één oefening zijn mij te heftig. Dit is niet vol te houden en helaas moet ik halverwege buiten adem, vanaf de bank toezien hoe Keli zich soepel over het beeld heen beweegt, zonder een zweetdruppel. You go girl! Wel duidelijk dat dit spierpijn oplevert en veel ook.
De tien minutenprogramma's hebben zeker effect, Ik voel me een stuk energieker dankzij de oefeningen van Kickbox Bootcamp en doe tot nu toe braaf elke dag minstens twee tot drie workouts. Zou dit míjn goede voornemen kunnen zijn om volgend jaar mee verder te gaan?


Kickbox Bootcamp 10 minute solution
Instructrice: Keli Roberts
Speelduur: 52 minuten
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Uitgeverij: House of Knowledge
Adviesprijs: 9,99 euro