Op dieet en uit eten

Lichaam door Redactie Ze.nl

Als je bijvoorbeeld zakenman of vrouw bent heb je vaak veel zakendiners en congressen met etentjes en borrels. Dan is het vast en zeker moeilijk om je in te houden, helemaal als je al dat lekkere voedsel ook nog eens op kosten van de baas mag eten. Toch moet je op de kilo’s letten en dat is niet altijd even fijn. Zorg er dus voor dat je bewust bent van wat je eet en ook wat je drinkt. Je hoeft namelijk helemaal niet aan te komen wanneer je uit eten gaat. Er zijn alleen een aantal dingen waarvan je op de hoogte moet zijn om lekker uit eten te kunnen zonder al te veel calorieën binnen te krijgen.

Het begint al bij de bestelling. Er zijn vaak veel opties, probeer bewust te zijn van het feit dat je op de kilo’s moet letten dus neem verstandige keuzes.

Neemt iedereen een voorgerecht? Neem dan ook een voorgerecht en kies er nog een voor het hoofdgerecht. Voorgerechten zijn een stuk kleinere porties dat scheelt dus in calorieën. Vaak zitten er ook zeker twee bij die voor jou aantrekkelijk zijn. De voorkeur bij voorgerechten gaat uit naar lichte salades en bouillons.

Als niemand een voorgerecht besteld kan je ook voor een hoofdgerecht kiezen. Neem liever vis, zeevruchten of schaaldieren. Als je dit niet lust kies dan voor gegrild vlees. Laat de saus apart serveren zodat je zelf kan bepalen hoeveel je ervan gebruikt. Eet eerst je vis, vlees en groenten op. De dikmakers zitten namelijk niet in de maaltijd maar in de gerechten er om heen. Pas daar dus mee op. Dit zijn bijvoorbeeld brood met boter of olie, sausjes, room in soep, kaas, kroepoek etc.

Het dessert is natuurlijk helemaal moeilijk om te weerstaan, helemaal wanneer iedereen er een neemt. Er is vast wel iemand aan tafel die in hetzelfde schuitje zit of al gewoon erg vol is. Bestel dan een dessert met twee lepels. Zo krijg je de helft van de calorieën binnen. Je kan ook vers fruit kiezen, lekker en gezond. Het beste kan je gewoon een heerlijke kop koffie of thee bestellen. Alleen al door het dessert af te slaan zul je het gevoel krijgen dat je jezelf heb overwonnen en merk je dat uit eten gaan ook lekker kan zijn zonder dat je perse veel eet.

Dan is er naast het eten nog het drinken. Bij een gezellig etentje, maar ook vaak bij zakendiners hoort natuurlijk een lekker glas wijn. Belangrijk is dat je tussendoor water drinkt. Bestel dus ook bronwater en wissel af. Neem niet meer dan twee glazen want van alcohol krijg je meer trek en zul je meer eten. Neem bij voorkeur een glas rode of droge witte wijn. Zoete witte wijn bevat namelijk veel meer calorieën.

Naast de juiste keuze maken van het voedsel zijn er nog een aantal punten waar je op kan letten.

Probeer rustig te eten en zorgvuldig te kauwen. Doe dit met regelmaat en hou het vol, dan gaat het wennen. Op deze manier proef je beter wat je eet en raak je eerder verzadigd. Leg af en toe je bestek even neer en klets gezellig met de mensen aan tafel, neem ook slokjes water tussendoor. Als je genoeg heb gegeten, stop dan ook met eten. Het bord hoeft niet leeg.

Soms zijn er gelegenheden waarbij je van een buffet moet eten. Je kan dan zelf uitkiezen wat je neemt. Pak ten eerste een klein bord en neem kleine porties. Ook hierbij is het belangrijk dat je vette voedingsmiddelen vermijd. Kies voor veel salades en groenten en vers fruit. Het oog wil altijd meer maar denk bewust na en ga na wanneer je voldaan bent en stop dan.

Voor mensen die echt heel veel moeite hebben met uit eten tijdens het lijnen komen er al steeds meer restaurants die een slankmenu hebben, je kan daar dus altijd even naar vragen. Steeds meer restaurants zijn zich bewust van het feit dat er meer overgewicht is en proberen daar op in te spelen. Het voedingscentrum heeft een speciale Calorie Checker voor de horeca gemaakt zodat horecaondernemingen in kunnen voeren welke ingrediënten zij gebruiken. Zij kunnen dan uitrekenen hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten een menu bevat.

Het is goed om de dag nadat je uit eten bent geweest even streng voor jezelf zijn, eet dan veel fruit en groenten en ga lekker een uur flink sporten. Dan zul je merken dat je weegschaal niet door heeft dat je uit eten bent geweest.

Het allerbelangrijkste is dat je lekker kan genieten van het uit eten gaan. Als je bewust kiest en na denkt bij wat je eet en drinkt komt het helemaal goed!

Kijk voor meer informatie op de website van Valtaf.nl.