Derek Ogilvie's favoriete eten

Lichaam door Redactie Ze.nl
Risotto met champignons
Bereidingstijd: 30-60 minuten
  • Aantal personen: 4
  • Gang: voorgerecht
  • Keuken: Italiaans
  • Smaak: zacht en romig
  • Soort gerecht: voorgerecht
Omschrijving
Risotto wordt lekker smeuïg, omdat het zachtjes gaar wordt. De ideale rijst is de Carnaroli.

Ingrediënten
  • 1 ui
  • 240 gram parboiled rijst
  • 3 bouillonblokjes
  • boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram champignons
  • olijfolie extra vierge
  • glas witte droge wijn
Bereidingswijze
Bereid een bouillon van 1 liter water en de bouillonblokjes, of gebruik dezelfde hoeveelheid zelfgetrokken bouillon. Versnipper de ui in een brede pan met een klontje boter en laat zachtjes fruiten. Voeg de rijst toe en laat het al roerende meefruiten. Na een paar minuten met de wijn afblussen.

Voeg bij beetjes de bouillon toe: wacht altijd dat het vocht opgenomen is, voordat je meer bijschenkt. Blijf roeren en let vooral op dat de rijst op de bodem niet aanbrandt. De rijst is in gemiddeld twintig minuten gaar. Laat even van het vuur af nagaren, met het deksel op de pan en een klontje boter erin.

Versnipper intussen de knoflook en doe deze in een koekenpan. Snijd de champignons in dunne plakjes en voeg ze aan de knoflook toe. Strooi er wat zout over en besprenkel met olijfolie extra vierge (wees vooral niet zuinig!). Zet op matig vuur en laat zachtjes bakken; blus na vijf tot zeven minuten af met de wijn. Voeg na vijftien minuten de risotto toe. Bestrooi met vers gehakte peterselie. Serveer met geraspte kaas (Parmigiano Reggiano of Grana Padano).

Met dank aan Smulweb!

Luister hier naar Derek's favoriete nummer!