Schoonheidsspecialisten passé?

Lichaam door Redactie Ze.nl

Hannah Hakze startte in 1979 hannah Skin Improvement met als missie 'Ieder mens in staat te stellen zijn of haar huid optimaal te verbeteren en te verzorgen.' Met veel enthousiasme en passie voor mensen heeft zij diverse behandelingen bedacht om de huid te herstellen en te verbeteren, zoals de bindweefselmassage, waarbij het onderliggende bindweefsel wordt gestimuleerd. Dat heeft een goede invloed op onder andere de aanmaak van huideigen collageen, verminderen van rimpels en de doorbloeding die de massage teweeg brengt, heeft een gunstig effect op de algehele verbetering van de huidconditie. Hannah Skin Improvement werkt, naar eigen zeggen, volgens een uniek hannah stappensysteem: reinigen, peelen, stimuleren, beschermen en herstellen. Een behandeling duurt daarom al gauw een uur tot anderhalf uur. Niet alleen heeft Hannah Hakze zich gespecialiseerd in de verbetering van de huid, maar legde daarbij ook zeer sterk de nadruk op de persoon, de mens. "Het is een mens die daar ligt. Behandel hen met respect", is het advies dat zij haar personeel meegaf. Daarom krijgen de huidcoaches naast een opleiding tot huidcoach, ook een gedegen opleiding in het behandelen van en omgaan met mensen. Hiervoor krijgen ze cursussen om het sociale aspect te versterken. De nadruk op het menselijke is belangrijk, omdat het om de behandeling gaat van mensen met huidproblemen en dat kan een zeer traumatische en confronterende situatie zijn. Na haar overlijden in 2006 heeft vriendin en collega Monica van Ee de erfenis van hannah op zich genomen en dat doet ze met succes.

Hannah is gelocaliseerd in een prachtig klassiek pand in Voorthuizen, vlak bij Apeldoorn. Het straalt rust uit, deels door de omgeving en deels door de inrichting: overzichtelijk en clean. Het personeel is vriendelijk, maar wat ook opvalt is de manier waarop ze met elkaar omgaan. "Een criterium om bij hannah te werken is dat je sociaal moet zijn, omdat het in je zit. Dat ben je of je bent het niet." En die mentaliteit heeft zijn weerslag op de werksfeer, want de onderlinge band is goed. Monica wil ook geen baas genoemd worden en stelt zich, volgens mijn huidcoach van die dag Amber, heel gelijkwaardig op ten opzichte van het personeel. Die informele sfeer en de ruimte voor eigen initiatieven, maakt het dat de meiden daar graag werken.

Dan begint mijn behandeling. Ik ben blij toe dat mijn huid eens onderhanden wordt genomen. Zelf kamp ik al jaren met eczeem. Hoewel de piek – gelukkig – al een aantal jaar voorbij is, heb ik bij stress nog steeds rode vlekjes. Amber merkt meteen op dat ik eczeem heb gehad, te oordelen aan de structuur van mijn huid. Maar wat wil je als je onder een allesopenbarende tl-lamp ligt? Op dat moment voel ik me enigszins ongemakkelijk. De automatische reactie van al die jaren dat ik me heb geschaamd voor mijn eczeemhuid, zit er kennelijk nog goed ingebakken. Maar, ze stelt me meteen op mijn gemak. Voorafgaand aan de behandeling wordt mijn huid gemeten op: voldoende vet, vocht en op zuurgraad. Deze drie peilers zijn van belang, op basis waarvan de conditie van de huid wordt bepaald. Mijn huid komt heel wat stoffen tekort door jarenlang eczeem en gebruik van corticosteroïden. En als ik eerlijk ben, moet ik bekennen redelijk weinig aan mijn huid te doen behalve de gebruikelijke dagcrème en aan het eind van de dag reinigen met reinigingsmelk.

Om een beeld van de cliënt te krijgen, moet ik eerst nog een vragenlijst afwerken: wie ik ben, mijn leefsituatie, of ik rook, hoe de menstruatie en stoelgang verloopt en dergelijke. Deze zaken zijn bepalend voor de behandeling. Het verloop van je cyclus en stoelgang zijn wel degelijk relevant, omdat schoonheid of - in deze zin misschien – vervuiling van de huid en lichaam van binnenuit komt. Voor mij is alleen een uitwendige behandeling noodzakelijk. Vandaag word ik gefikst! En hoe? Amber is niet zuinig met de reinigingsproducten. Met een dikke laag reinigingsmelk wordt mijn huid gereinigd. Vervolgens wordt mijn huid gepeeld met een royale laag glycolzuur, dat bevorderend werkt voor hydratatie en doorbloeding van de huid. Ik schrik, want het begint te prikken en te branden. Maar ik hoef me geen zorgen te maken, want alle producten van hannah zijn een uitgebalanceerde samenstelling van bestaande huidverwante, hoog gekwalificeerde en natuurlijke ingrediënten en speciaal ontwikkeld voor de probleemhuid. "Het hoort te prikken. Op die manier doet het zijn werk en activeert het de huid", meent Amber. Oké, ik leg me erbij neer en wacht rustig af. Om mijn huid de producten beter op te laten nemen, verwarmt Amber mijn huid met een in de magnetron verwarmde doek. Op die manier stimuleer je doorbloeding. "Je moet nooit je huid reinigen met reinigingsmelk en een watje. Zo neemt de huid de stoffen niet op en blijft er juist een vettige waas op je huid hangen. Het is veel beter voor de huid, ook voor de opname van crèmes en dergelijke, om de reinigingsmelk op je huid te smeren en het af te nemen met een verwarmde doek." Dus tussen de reinigingsmelk en peelings door, wordt mijn huid afgenomen met een verwarmde doek. Ik moet zeggen dat het een stuk lekkerder voelt dan reinigen met een watje.

Voor de stimulatie van mijn huid, want dat heb ik wel nodig, gebruikt Amber een cell active. Dit product verwarmt je huid en stimuleert eveneens de doorbloeding. Het brandt even en je huid wordt vuurrood, afhankelijk van de conditie van je huid. Met mijn armzalige huidconditie duurt het even voordat ik erbij lig als een kreeft, maar – voilá – de cell active doet zijn werk. Als extra reiniging van mijn huid, krijg ik een microdermabrasie behandeling. Het klinkt en het oogt eng, maar het doet geen pijn. Het voelt eerder alsof je huid met een licht schuurpapiertje wordt bewerkt. Bij microdermabrasie wordt de huid als het ware afgeslepen met zandkristallen, een diepte peeling van de huid. Tegelijkertijd worden de gebruikte kristallen en loskomende huidcellen afgezogen. Deze techniek stimuleert de collageenproductie, waardoor nieuwe huidcellen ontstaan en de huid zachter en gladder wordt.

Alsof het nog niet genoeg is, worden de mee-eters eveneens verwijderd. Dat is toch wel het meest pijnlijke onderdeel van de behandeling. Maar het moet gezegd worden, Amber neemt alle tijd om mijn huid rustig en gedegen te behandelen. Waar krijg je nu nog op deze manier waar voor je geld? Om mijn huid extra glad en zacht te maken, wordt het nog behandeld met fruitzuren. Wederom afhankelijk van de conditie van de huid wordt er serum gebruikt dat 6% of 70% aan fruitzuren bevat. Deze serums bevatten zeer geconcentreerde actieve stoffen die snel op de huid inwerken en geheel worden opgenomen in de huid. Extra zacht en glad huidje? Geen overbodige luxe zou ik zeggen.

En last but not least, maak ik kennis met de beroemde hannah bindweefselmassage voor de stimulatie van de huid. Het kan voor mij niet hard genoeg zijn, heerlijk! Na wat laatste tips als gezicht reinigen met een warme doek en reinigingsmelk, sprayen met een vitaminecomplex, goed insmeren met de 24-hour skin balancing en een kuur van twee weken met de cell active voor de doorbloeding van de huid, ga ik voldaan en met een goed gereinigd en rood hoofd de deur uit.

Een behandeling bij hannah kost ¤ 75,-. Het kost misschien wat, maar de behandeling is zo gedegen en op een prettige en relaxte manier uitgevoerd, dat zij mij hebben overtuigd van het nut van een huidcoach center. En dat zegt wat voor een sceptica als ik! Het leuke is dat ik complimenten kreeg over mijn huid. Zelfs mijn vriend merkte mijn blakende huid op. Ik zie ook wel degelijk verschil. Normaliter heb ik een vlekkerige huid als de zon er vol opstaat, maar dat is na de behandeling en de kuur van twee weken danig afgenomen. Ik ben er blij mee. Dat de verzorging van de huid, zoveel impact kan hebben op je zelfvertrouwen, maar ook dat een degelijke verzorging van de huid net zo belangrijk is als de persoonlijke hygiëne, daar sta je nooit bij stil. Voortaan zal ik meer tijd vrijmaken voor de reiniging van mijn gezicht... Toch maar iets eerder opstaan dan.

Kijk voor meer informatie op:
www.hannah.nl
www.huidcoach.nl