Boek: Menoblues

Lichaam door Redactie Ze.nl

~Het goede nieuws is dat we tegenwoordig niet lijdzaam hoeven af te zien met vervelende opvliegers, nachtelijke zweetpartijen, een droge vagina of pijnlijke gewrichten. Pauline Ottervanger en Wilma Smit, twee vrouwelijke gynaecologen en ervaringsdeskundigen, hebben hun inzichten en kennis gebundeld en het boek Menoblues geschreven. Een nuchter boek, met de nieuwste feiten en tips rondom de overgang. Met voedingsadviezen en aandacht voor alle kwaaltjes die deze fase in je leven met zich mee kan brengen. Je krijgt uitleg en antwoorden op allerlei vragen: zal ik wel of geen hormonen slikken om de grootste last weg te nemen? Wat kan ik doen aan gewrichtspijn? Is er iets te doen aan mijn vaginale klachten en ligt het feit dat ik minder zin heb in vrijen aan de overgang? En last but not least: waarom verandert mijn figuur zo?

In dit boek komen ook de ervaringen van bekende vrouwen aan bod. Onder andere Willeke Alberti, Ans Markus en Carmen Pfaff doen een boekje open over deze fase in hun leven. Menopauze staat ook boordevol recepten, omdat voeding je klachten kan beïnvloeden. Gezond leven, niet schromen om hulp te vragen aan een deskundige wanneer je klachten hebt en goed voorbereid aan deze nieuwe fase in je leven beginnen. Dát is de boodschap van de schrijfsters. Nergens wordt er ingewikkeld of beladen gedaan, over welk onderwerp dan ook. Het boek is overzichtelijk ingedeeld in hoofdstukken, die afgewisseld worden met levensverhalen of columns.

Menoblues is - anders dan de titel misschien doet vermoeden - geen treurige klaagzang. Het is een boek voor vrouwen van deze tijd, die goed geïnformeerd de overgang in willen gaan óf er al middenin zitten en willen weten wat ze kunnen doen om deze fase zo goed mogelijk door te komen.

~
Menoblues
Pauline Ottervanger
~~