Achtergrond: Goed en gezond eten.

Lichaam door Redactie Ze.nl

Maar wat is goed eten? Wanneer eet je goed, wat zijn de regels? Je hebt zoveel diëten, zoveel mensen die je kunnen vertellen wat goed eten is. En er zit vaak zoveel verschil in al die verhalen. De laatste jaren wordt dit door verschillende media alleen maar erger. Op televisie en in tijdschriften wordt je doodgegooit met reclames met termen als light, gezond, suikervrij, vezelrijk, extra calcium en ga zo maar door. Je weet van gekkigheid niet meer wat je moet kopen om niet dik of ongezond te worden. Moet je nu alle vet mijden en enkel light produkten eten? Kan je nog wel suiker eten en kan je beter met pro-extra-vezel-superfit cornflakes met o% vet melk ontbijten of volstaat een boterham met kaas nog? En hoezo is een broodje gezond ineens weer niet meer gezond?

Je moet met zo veel rekening houden. Je lichaam allerlei voedingsstoffen nodig. Zuivel, fruit, groentes, vezels, mineralen, calorieën, vetten, eiwitten, allemaal woorden die te maken hebben met eten. En allemaal zijn ze nodig, niet te weinig, niet te veel. Eigenlijk is het heel simpel, want alles waar té voor staat, is niet goed. Suiker en vet is goed, zolang het maar niet te veel of te weinig is. Een broodje gezond is echt wel gezond, zo lang er maar niet TE veel TE vette kaas op zit en TE weinig groente. Simpel dus.

Wat veel mensen vergeten is dat eten een grote invloed heeft op je humeur, eet je goed, dan voel je je een stuk beter als wanneer je niet goed eet. Ook andersom werkt dit zo: voel je je rot, dan eet je vaak minder goed/ ongezonder. Dit kan op zijn beurt weer in verband staan met een positief en negatief zelfbeeld. Heb je een positief zelfbeeld en een gezond lichaamsbeeld, dan zal je meer positieve aandacht aan je lichaam en voeding besteden, als wanneer dit negatief is. Zo ontstaat dus een positieve of negatieve cirkel.

Te weinig eten, vind je lichaam niet leuk. Je zult ook zien dat je daar echt niet vrolijk van wordt. Vrouwen die op dieet zijn, zijn vaak een stuk sneller geïrriteerd. Meisjes met anorexia hebben vaak weinig gevoel en een depressieve stemming. Je lichaam geeft dus echt wel aan, wat hij wil en niet wil. Ook te veel eten is niet positief voor je lichaam en je humeur. Je wordt en vaak sneller moe van en gaat minder goed in je vel zitten. Daarom is het heel belangrijk voor je lichaam én je geest, dat je genoeg & gezond eet. En gezond is simpel gezegd: gevarieerd en alles graag zonder het woordje té ervoor.

Zolang je daarnaast voor jezelf een paar basisregels aanhoudt, zit je al een heel eind op de goede weg. Genoeg brood, en een goede warme maaltijd. Drie maaltijden per dag en drie tussendoortjes per dag. Elke dag een beetje zuivel en fruit, elke dag genieten van een tussendoortje, en af en toe van een nóg lekkerder tussendoortje Jezelf eens een keer een weekend verwennen, maar óók de gezonde draad weer op weten te pakken. Wanneer je daar een beetje mee leert te spelen, zul je zien dat je je elke dag lekker in je vel voelt.

Ben je trots op jezelf, op je lichaam, en daarvoor hoef je echt geen maatje 36 te hebben(!), ga er dan ook met trots mee om en zorg er goed voor. Ben je nog niet zo trots op jezelf en je lichaam, probeer dit dan ietsje makkelijker maken, door in ieder geval met respect met je lichaam om te gaan door er goed voor te zorgen… dat maakt de stap richting “being Proud to be me” weer net wat kleiner! Lekker in je vel, en zin in het leven, zin in elke dag! Dan geniet je van élke hap en iedere stap die je neemt, en zo hoort het ook!

Voor meer info over voeding en trots zijn op jezelf, ga naar www.proud2Bme.nl