De terugkeer van A-Ha

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hoe kijken jullie terug op de 80's, de grote succesperiode?

Morten: Met gemengde gevoelens... Het succes was okay, totdat het op een gegeven moment 'over the top' was. Toen kwam de hype, het fanatisme en dat was niet wat ik voor mezelf in gedachten had.
Paul: Al die gillende meiden, die hysterie. Het werd ons allemaal op een gegeven moment te veel. Op een gegeven moment werden we ook niet meer serieus genomen door de media.

Jullie werden vroeger ook meer als een boyband gezien.

Paul: Ja en dat was volkomen onterecht. We waren geen voorgeprogrammeerd jongensgroepje dat liedjes van anderen serveerde. A-Ha maakte zijn eigen nummers en daar waren we trots op. We hebben ondanks alle hysterie rondom A-Ha onze integriteit altijd bewaard.
Magne: Nu zijn we daar eindelijk vanaf. Nu artiesten als Chris Martin van Coldplay ons als zijn grote voorbeeld noemt zijn de critici er wel van teruggekomen om ons als boyband te zien.

Hebben jullie nog steeds dezelfde 'drive' voor muziek?

Morten: Zeker. We zijn nog even enthousiast met muziek bezig als twintig jaar geleden.
Je moet het zien als je grote liefde waar je maar niet van los kan komen.
Paul: Het helpt ook wel dat we alle drie met andere zaken bezig zijn dan A-Ha. Ik heb samen met mijn vrouw de band Savoy. Magne is visueel kunstenaar en ook Morten is bezig met diverse soloprojecten.
Magne: Toch blijft A-Ha altijd trekken. Het is gewoon mooi om met A-Ha op het podium te staan. Ondanks de ruzies die we af en toe hebben haha. Maar dat kom je zelfs in de allerbeste relaties tegen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zijn jullie tegenwoordig ook brave huisvaders?

Morten: Als veertigers mag je dat wel verwachten ja?.Ik ben gescheiden van mijn eerste vrouw en hertrouwd. Ik heb drie kinderen uit mijn eerste huwelijk met Camilla Malmquist. Alhoewel we apart wonen die ik de kids vaak. We hebben een hele goede band samen.
Magne: Ik heb een goed huwelijk met twee kids. Mijn jongste is zes en die mist me erg als ik op reis ben. We hebben een fijn gezin. Mijn vrouw kan goed accepteren als ik met A-Ha op tour ga.
Paul: Ik ben gelukkig getrouwd met Lauren. Behalve ons leven delen we ook veel muziek samen in de band Savoy.

Wat betekent A-Ha vandaag de dag nog voor jullie?

Morten: Het is nu meer opwindend dan voorheen. We hoeven ons niet meer te bewijzen. De hype en de hysterie is over en we gaan nu alleen nog maar voor de muziek.
Paul: Optreden met A-Ha brengt me nu meer dan ooit in hogere sferen. Nu kunnen we er veel meer van genieten dan vroeger.
Magne: Niks moet, alles mag met A-Ha. Dat is wel een fijn gevoel. Als we een plaat willen maken dan doen we dat en als we daar geen zin in hebben dan doen we het niet.

De nieuwe plaat heet 'Analogue'. Kunnen jullie er nog iets over vertellen?

Paul: Hij komt 4 november uit. We zijn erg enthousiast over ons achtste studioalbum. We zijn er maanden mee bezig geweest. Nu laat ik 'm even rusten en daarna ga ik er weer mee aan de slag.
Morten: We gaan binnenkort touren dus daar zullen behalve onze oude songs ook de liedjes van 'Analogue' een belangrijke plek in krijgen.
Magne: Het is voor ons een echte uitdaging om deze nieuwe songs ook live te kunnen doen. Naast de 'golden oldies' want waar was A-Ha nu zonder de 80's? Nergens toch!

A-Ha staat op 18 november a.s. voor een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam