a balladeer

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na een aantal jaren te hebben gezocht naar de juist samenstelling en te hebben gespeeld in het live-circuit, is het nu tijd om de gevoelige teksten van Marinus de Goederen vast te leggen op een album samen met Tijs Stehmann (drums) en Eric Meereboer (gitaar). Hierbij hebben de mannen hulp gehad van onder andere Peter Slager van Bløf die de partijen heeft ingespeeld op bas en Robert Kirby, die onder andere de arrangeur van Nick Drake en Elton John is. Kirby leverde voor drie nummers de strijkarrangementen aan en deze tillen de nummers naar een ander niveau.

Misschien doet bij verstokte radioluisters 'Swim with Sam' een belletje rinkelen. Dit nummer is al in 2004 meerdere malen op de radio geweest bij onder andere Rob Stenders, Claudia en natuurlijk Isabelle. Maar ondanks de positieve aandacht van deze dj's ging de storm rond de heren weer liggen. Nu twee jaar later is, het op het boek 'Held van Beroep' geinsprireerde 'Swim with Sam' de eerste single van a balladeer. Met elf andere nummers vormt dit het album 'Panama'.

Een zeer gevarieerd, bijna verhalend album hebben de heren afgeleverd met dit debuut. Zo beginnen we de plaat met 'Summer' en eindigen we, chronologisch gezien, met 'Herbst'. Maar dat is niet het enige dat opvallend is aan deze wonderschone plaat. De opbouw is subliem, stevig binnenkomend met het aanstekelijke 'Summer', wat je doet verlangen naar heerlijk met je blote voeten over het strand te rennen. 'Blank' heeft een refrein dat zo fijn in je hoofd blijft hangen. Rust brengen prachtige nummers zoals 'All I wanted' en het ontroerende 'Winterschläfer'. Eén nummer dat er voor mij erg uitspringt is het naar je strot grijpende 'Sirens', vooral de sample in het nummer en het overdonderende samenspel tussen de bandleden zorgen voor een brok in de keel. De Goederen zorgt ervoor dat de luisteraars zijn gevoel oppikken, het gelukzalige roadtrip gevoel van 'Pre-Berlin' maar ook het gevoel wat liefdesverdriet je brengt met 'Robin II'.

Panama luistert weg, zoals je een roman leest. Als je goed luistert hoor je hier en daar dezelfde personages voorbij komen. 'Panama' vormt een geheel. Dit is de kracht van het bandje, je blijft geboeid luisteren tot de laaste toon door je boxen komt. Wat mij betreft een van de mooiste Nederpop albums van dit jaar.

Tracklist:
01. Summer
02. Blank
03. All I Wanted
04. Pre- Berlin
05. Sirens
06. Winterschläfer
07. Robin II
08. Fortune Teller
09. Hamburg
10. Copper Shades
11. Swim With Sam
12. Herbst

Afbeelding verwijderd door redactie
a balladeer - Panama
Speelduur: 44 minuten,52 seconden
Label: EMI
Adviesprijs: 21,99 euro

www.aballadeer.com