"Ze vonden ons niet interessant genoeg meer"

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Waar zijn jullie al die tijd geweest?

Koen: Overal en nergens. In België scoren we al jaren de ene hit na de andere en vullen we nog steeds de allergrootste stadions. Het leven in Clouseau is dus in Vlaanderenland weinig veranderd.

Maar waarom hebben wij hier dan niets van jullie gehoord?

Kris: Daar zijn we zelf eerlijk gezegd ook nog niet achter. Ik denk dat de platenmaatschappij ons een tijd lang heeft laten vallen. Ze vonden ons blijkbaar niet interessant of goed genoeg meer. Gelukkig zijn er nieuwe ronden, nieuwe kansen met 'Vanbinnen'.

Hoe klinkt die?

Koen: Als een ouderwetse Clouseau plaat! Alhoewel? het zijn niet alleen maar lieve luisterliedjes. Er zit ook behoorlijk veel swing in, net als op onze vorige plaat. Met Clouseau kun je dus alle kanten op: je kunt lekker swingen op onze muziek, maar je kunt er ook heerlijk op weg zwijmelen.

Hoe kijken jullie nu op Clouseau terug?

Koen: Met een heel goed gevoel. Ik herinner me nog het moment dat Kris in ons stamcafé verkondigde dat als Clouseau voor de Nederlandse taal zou kiezen, we dan zeker 10.000 exemplaren van onze plaat zouden verkopen. Dat was in '86 en ik was net zestien. De mensen verklaarden ons voor gek! Maar we hebben het toch voor elkaar gekregen!
Kris: Ik heb ook een heel bijzonder gevoel over Clouseau. Het is een onderdeel van ons leven geworden. Ik kan me geen ander leven voorstellen!

Jullie voorspelling is in ieder geval uitgekomen!

Kris: Nou en of! Inmiddels hebben we zo verschrikkelijk veel meegemaakt met Clouseau. Je kunt er een boek over schrijven.
Koen: Je kunt onze carrière in verschillende periodes verdelen: de gekte en het succes van de jaren '90 en de wat rustigere doch niet minder succesvolle periode daarna, tot op de dag van vandaag.

Afbeelding verwijderd door redactie

Clouseau toen en nu is toch wel wat heel anders.

Koen: In het begin was het allemaal extreem en overdreven. Je kon niet eens normaal met iemand over muziek praten. Alles moesten ze van je weten. Van de kleur onderbroek die je droeg tot de vriendinnen die je had. Toen we ouder werden konden we pas meer gaan genieten van het succes. Eigenlijk ben ik blij dat die wilde tijd op een gegeven moment voorbij ging.

Wat was het meest onvergetelijke Clouseau-moment tot nu toe?

Kris: Dat is heel moeilijk te beantwoorden. Vroeger hadden we prachtige momenten en nu nog steeds. In België maken we echt hectische taferelen mee. Pas nog hebben we 14 dagen lang het Sportpaleis in Antwerpen gevuld. Dat was super!
Koen: Het leuke van ons publiek is dat het mensen van alle leeftijden en van alle lagen van de bevolking zijn. De slager staat naast de advocaat en de huisvrouw naast de politicus. De leeftijden zijn van 10 tot 65 en alles wat daartussen zit. Dat is gewoon geweldig om mee te maken.

Hoe verklaar je dat Clouseau nog steeds zo succesvol is?

Koen: Ik weet het niet... Juist omdat we al zo lang bezig zijn, is er altijd wel een nummer in ons repertoire waar iemand een bepaalde herinnering aan heeft. Sommigen hebben zich op een bepaald Clouseau nummer verloofd, weer anderen hebben hun eerste grote liefde leren kennen. Met Clouseau kun je echt alle kanten op!

Hoe is het om als broers in een band te zitten?

Kris: Dat is fijn, gezellig en gemakkelijk. We kennen elkaar natuurlijk door en door en begrijpen elkaar als geen ander. Ruzie hebben we nooit eigenlijk. Alhoewel?vroeger zaten we elkaar vaak genoeg in de haren. Maar zo gaat dat met broers hè!

Wat is de toekomst van Clouseau?

Koen: Die blijft zoals hij nu is. We gaan lekker door met muziek maken en optreden. Heerlijk bezig zijn met wat we het liefste doen. Het zou leuk zijn als we ook weer eens succes boekten in Nederland. Maar lukt dat niet, dan is dat pech. Wij gaan gewoon door met muziek maken tot we écht niet meer kunnen.