Handleiding digitale zwart-wit fotografie

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Monochromie

"schildering in één kleur" maakt het mogelijk artistiek statements te maken die praktisch onmogelijk zijn in kleur. Zwart-witfotografie is een unieke kunstvorm en het is een kunstvorm die je ook niet één-twee-drie onder de knie krijgt. Dit boek neemt daarom een gedetailleerde kijk in de wereld van digitale monogromie. Voor sommigen is zwart-witfotografie iets om zo af en toe toe te passen, voor anderen is het een ware passie. De onderwerpen en vele tips die besproken worden in dit boek, zijn veelal ook toe te passen in de kleurenfotografie.

Photoshop

Van een goede kleurenfoto kan je bijvoorbeeld met Photoshop ook een goede zwart-wit foto maken. Maar hoe maak je nou een goede foto? Dat word je in dit boek in het kort uitgelegd. Mijn mening is dan ook dat als je gebruik wilt maken van de tips in dit boek, je toch ook al wel enig verstand van fotograferen moet hebben. Zo ook van het programma Photoshop.

Indeling

Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken:
1- digitale monochromie (o.a. de kunst van het zien, kanalen scheiden)
2- digitaal vastleggen ( o.a. bestandsformaten, film digitaliseren)
3- digitale doka beginselen (o.a. oude ideeën nieuwe aanpak, uitsnede, vorm en grote)
4- tussenliggende stadia (o.a. ruisvermindering en high key)
5- manipulatie voor gevorderen (o.a. samenvoegen en duotonen)
6- extra dimensie (o.a. alternatieve vastlegging en digitaal infrarood)
7- presentatie (o.a. selectief contrast en panorama afdrukken)

Rommelig

Op elke pagina wordt door middel van een foto uitleg gegeven aan hetgeen je ziet en hoe je zo'n weergave zelf kan maken. Maar doordat er op elke pagina met gekleurde blokjes met daarin een blokje met tekst (in veschillende lettertypen) gewerkt wordt, ziet het er al snel rommelig uit en dat werkt verwarrend. Misschien dat het allemaal iets duidelijker is als je echt verstand hebt van Photoshop, maar ik loop tijdens het uitproberen regelmatig vast.

Maar ja, zwart-witfotografie is dan ook een unieke kunstvorm. En het is een kunstvorm die je ook niet één-twee-drie onder de knie krijgt. In dit boek staat een groot aantal mooie afdrukken van prachtige zwart-wit foto's en dat geeft mij in ieder geval weer genoeg inspiratie. En je kan natuurlijk 100 handleidingen gaan lezen over hoe je iets kan maken, maar je leert het pas echt door het zelf te doen.

Afbeelding verwijderd door redactie

John Clements
Handleiding digitale zwart-wit fotografie
144 bladzijden
Uitgeverij: Elmar
ISBN: 903-89-16-89
Adviesprijs: 19,50 euro

Bestel Online!

Handleiding digitale zwartwit-fotografie
John Clements