De Beloning

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Linnet O?Neall is in alles een kopie van haar eens zo machtige overgrootmoeder Emma Harte en haalt alles uit de kast om het familiebedrijf, een groot Brits warenhuis, draaiende te houden. Ze wordt hierin bijgestaan, maar ook zeker tegengewerkt door vele familieleden, die zowel zakelijk als privé allen nauw met elkaar verbonden zijn.
De familie is door de tientallen jaren heen enorm vermenigvuldigd en zowel koude als warme kanten blijven allemaal rondhangen in het bedrijf. Hierdoor zijn alle generaties vertegenwoordigd en krioelt het er van de neefjes, nichtjes, tantes, oudooms, oma?s, exen en zelfs buitenechtelijke kinderen.
Alles komt aan bod; jaloezie, liefde, passie, overspel, intriges, verraad, verdriet, huwelijken en geboortes. Zelfs het zwarte schaap van de familie ontbreekt niet.

In dit deel heeft Linnet en haar familie haar handen vol aan dit zwarte schaap Jonathan. Vals, wreed, sluw en berekenend zet hij alles op alles om de familie het leven zuur te maken en het bedrijf om zeep te helpen. Hij deinst werkelijk nergens voor terug en gaat over lijken om zijn doel te bereiken. Letterlijk en figuurlijk.

In het begin is het echt even doorbijten vanwege al die familieleden en generaties. Voorin het boek is een lijst opgenomen met al de namen en hun relaties tot elkaar. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen enz. Goed bedoeld, maar als zo?n lijst er is, denk ik deze ook te moeten gebruiken, dus was ik de eerste paar hoofdstukken alleen maar aan het opzoeken en terugbladeren. Achteraf gezien niet nodig want het verhaal was zonder dat overzicht ook te volgen geweest.

Voor wie het heerlijk vindt weg te dromen bij familietoestanden van een ander, kan met dit boek zijn hart ophalen; iedere situatie en iedere gebeurtenis wordt uitvoerig beschreven tot in het kleinste detail. Veel spanning en snelheid zul je niet tegenkomen, maar het leest verder lekker en makkelijk weg.

Deze omvangrijke en snelgroeiende familie leent zich uitstekend voor een never ending story, daarom verbaast het me enigszins dat Bradford besloten heeft er een slot aan te schrijven. Een deel zes was absoluut te realiseren geweest.

Eerdere delen: De macht van een vrouw, Koester mijn droom, De erfgename en Het geheim van een vrouw.

Afbeelding verwijderd door redactie

Barbara Taylor Bradford
De beloning
352 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 90-245-5505-1
Adviesprijs: 18,95 euro