Roxette's Per Gessle op het solopad

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
We hebben lang niets van Roxette gehoord.

Ja dat kan kloppen. Sinds er bij mijn muzikale wederhelft Marie Frederiksson een hersentumor werd ontdekt heeft Roxette een paar jaar stil gelegen. Er zijn in de afgelopen jaar alleen maar Greatest Hits platen van ons verschenen.

Is Marie nu weer helemaal genezen?

Ze is genezen verklaard, maar is nog steeds niet helemaal de oude. Twee jaar terug werd er een hersentumor bij haar verwijderd. Ze was toen een tijd uit de roulatie. De operatie was gecompliceerd dus dat had veel effect op haar. Gelukkig heeft ze er zich moedig doorheen geslagen. Marie is een positieve vrouw en dat heeft haar veel geholpen.

Kunnen we binnenkort weer optredens en albums van Roxette verwachten?

Dat zal nog wel eventjes duren maar we kijken er wel erg naar uit om samen weer aan de slag te gaan. Marie wil dolgraag weer de studio in om wat te doen. Ik heb er net zo lang mee gewacht totdat ze zelf met het idee zou komen. Zo voelde ze ook geen druk begrijp je? Binnenkort verschijnt ?The Rox Box?. Dat is een 3 cd Roxette compilatie met alle hits en een paar extra nummers. Die extra songs moeten we dus nog opnemen.

Tussendoor heb je keihard gewerkt aan je eigen album.

Ja dat klopt helemaal. De mensen in Nederland weten misschien niet dat ik ook soloplaten maak. Dat deed ik al voordat Roxette bestond. Toen zat ik in mijn band Gyllene Tyder en die band heeft eigenlijk nooit opgehouden te bestaan. Als ik niet actief ben met Roxette dan treed ik zo nu en dan met Gyllene Tyder op. In 2004 vierden we met de band ons 25-jarig bestaan. Daarnaast heb ik ook een paar Zweedse soloplaten gemaakt. Van mijn vorige ?Mazarin? zijn er in Zweden 300.000 exemplaren verkocht.

Heb je dat nodig om naast Roxette ook met andere projecten bezig te zijn?

Ik denk dat het alleen maar goed is voor een muzikant ja. Ik maak soloplaten maar Marie heeft altijd hetzelfde gedaan. Ze heeft zelfs al vijf soloalbums op haar naam staan. Als je gevarieerd bezig bent in de muziek houdt dat je altijd gemotiveerd. Dat heeft er mede toe bijgedragen dat Roxette ook nooit een sleur geworden is.

En nu is er 'Son Of A Plumber'. Kun je daar wat over vertellen?

Het is eigenlijk een hommage aan mijn muzikale helden. De muziek waar ik mee opgegroeid ben dus en daarmee doel ik vooral op de jaren 70 en 80. De plaat is tevens een hommage aan mijn vader. Hij werkte als loodgieter, vandaar ook de titel van de plaat.
Kurt was de snelste loodgieter van het westen haha. Mijn pa heeft me altijd gesteund in mijn muzikale carrière.

Waarom zou een fan van Roxette jouw album moeten kopen?

Ik schrijf de liedjes voor Roxette dus het is min of meer hetzelfde gevoel dat je krijgt als je naar een Roxette album luistert. Er staan mooie ballads op maar ook up-tempo songs. Het is gewoon een plaat waarmee je alle kanten op kunt. Jo-Anna en Hey Mr DJ vind ik zelf erge mooie liedjes waarvan ik hoop dat ze allebei als single uit gaan komen.

Afbeelding verwijderd door redactie


Hoe kijk je terug op Roxette?

We hebben heel veel mooie dingen meegemaakt. Roxette was ongelooflijk succesvol over de hele wereld. We hebben het zelfs tot de Amerikaanse top geschopt! Er zijn niet veel Europese acts die dat hebben bereikt. Aan de andere kant voel ik dat we niet altijd de waardering gehad hebben die we verdienden. Als je megasucces hebt dan zijn er altijd mensen die kritiek hebben.

Zoals...?

Veel mensen vinden Roxette helemaal niks omdat onze liedjes te commercieel zijn.
En dat terwijl ik nooit aan de lopende band liedjes geschreven heb om er alleen maar grof geld mee te verdienen. Iedere keer als ik een liedje schrijf dan wil ik alleen maar het beste van het beste. Ik schud de liedjes dus niet zo een twee drie uit mijn mouw, maar er gaat een lang proces aan vooraf. En geloof me ik heb vaak genoeg de angst gehad dat ik geen goeie nummers meer zou kunnen schrijven. Gelukkig is dat tot nu toe nog steeds gelukt en hebben we met Roxette al heel wat mooie liedjes gemaakt.

Je hebt een zoontje, Gabriel. Is hij ook een grote muziekliefhebber?

Hij is pas negen, maar hij heeft nu al veel belangstelling voor muziek. Ik heb zelfs al een plaatje met hem gemaakt, want hij zingt mee op het nummer 'Substitute'. Ik had hem een keer meegenomen naar de studio en toen imiteerde hij mij terwijl ik aan het spelen en zingen was. Ik vond dat zo lief dat ik heb besloten om een liedje met hem samen te doen.
Wie weet staan we ook nog wel eens samen op het podium!

Het is vast moeilijk om een familie te hebben en dan zo vaak onderweg te zijn.

Dat is inderdaad de keerzijde van de roem. Je bent zoveel weg van huis en haard dat je je soms heel erg eenzaam kunt voelen. Maar dat is de tol van het succes. Dat weet je als je eraan begint. Tegenwoordig probeer ik ook zoveel mogelijk thuis bij mijn familie te zijn. Ik wil mijn zoon zien opgroeien en mijn muziek met hem en mijn vrouw delen. Muziek is en blijft mijn absolute nummer 1. Ik vrees dat ik 'gedoemd' ben om altijd met muziek bezig te zijn.