American Dreamz

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Martin Tweed (Hugh Grant) is presentator van het immens populaire 'American Dreamz' en doet alles voor de kijkcijfers. Na een aantal seizoenen is hij moe van het doorsnee talent en gaat hij voor het nieuwe seizoen, samen met zijn twee sidekicks, op zoek naar 'freaks'. In het rijtje passen de zogenaamde 'white trash', een immigrant en een orthodoxe jood.

Sally Kandoo (Mandy Moore) komt uit het zuiden en heeft maar 1 droom: zingen. Als ze wordt uitgekozen om mee te doen aan de show, besluit ze het uit te maken met haar vriend William Williams (Chris Klein). Deze besluit op zijn beurt in het leger te gaan, maar komt al snel terug met een oorlogswond uit Irak.
In Pakistan wordt de klunzige terrorist Omer door zijn oom naar Amerika gestuurd, om bij familie te verblijven en te wachten op zijn oproep voor een zelfmoordaanslag. Per toeval wordt hij uitgekozen om deel te nemen aan de talentenjacht, in tegenstelling tot zijn neef Iqbal die maar al te graag beroemd wil worden.
Ondertussen is te zien hoe de vermoeide president Saton (Dennis Qaid) wordt opgepept door zijn trouwe Chief of Staff (William Dafoe). De president wil echter alleen maar in bed liggen en de krant lezen, die hij anders nooit leest. Na een pyamasessie van 3 weken vragen de burgers zich af waar hij is en of het allemaal wel goed met hem gaat. Om zijn imago op te poetsen verschijnt de president als gast-jurylid in het programma 'American Dreamz'.

Afbeelding verwijderd door redactie

De verschillende verhaallijnen en het samenkomen van deze karakters in de show zijn goed voor de lachspieren. Dit is vooral te danken aan een tweetal bijrollen van neef Iqbal en Chet Krogl, de agent van Sally Kandoo. Als Omar uiteindelijk wel de opdracht krijgt om een aanslag te plegen op de president, ontstaat er een andere wending in het verhaal. Deze is niet geheel onverwacht, maar eindigt toch in een klein drama.

'American Dreamz' is al met al een lachwekkende film waar geen saai moment in voorkomt. De regisseur heeft ingespeeld op de 'nu-meteen' cultuur en dat komt duidelijk terug in de film. Een aanrader voor degenen die houden van een satirische kijk op de Amerikaanse cultuur!

American Dreamz
Met o.a. Hugh Grant, Dennis Qaid en Mandy Moore
Regisseur: Paul Weitz
Tijd: 107 minuten
Vanaf 1 juni in de bioscoop