Kind in de tijd

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Stephen Lewis is gevierd kinderboekenauteur en gelukkig getrouwd met zijn vrouw Julie. Samen hebben zij een driejarig dochtertje Kate. Op een doodgewone ochtend gaat Stephen boodschappen doen met zijn dochter, wanneer het noodlot toeslaat. In één onbewaakt ogenblik bij de rij achter de kassa verdwijnt Kate spoorloos. Dat ogenblik blijft in zijn geheugen gegrift staan, gedurende het hele boek.

Wanneer de zoektocht niets oplevert, moeten Stephen en Julie de draad weer oppakken. Hun relatie loopt op de klippen en Stephen's leven verandert in een doelloos voortbestaan. Zijn enige uitvlucht zijn de bijeenkomsten van de commissie ter bevordering van lezen bij kinderen, waar hij lid van is, en zijn vrienden Charles en Thelma. Wanneer blijkt dat ook die hun eigen problemen hebben, ziet Stephen in dat hij weer verder moet. Het begrip 'tijd' neemt een bijzondere plaats in gedurende het verhaal. Stephen lijdt aan waanbeelden en 'ziet' dingen in het verleden en de toekomst. Zo beschrijft hij een verkeersongeluk dat hij meemaakt alsof het in slow-motion plaatsvindt.

Kind in de tijd is een aangrijpend boek, dat heel beeldend is geschreven. Je kunt je hierdoor heel goed in de hoofdpersoon inleven. Het is een pakkend verhaal dat lekker wegleest, zonder echt spannend te zijn. De breekbaarheid van de hoofdpersoon wordt goed neergezet door McEwan, die al in 1987 de Whitbread Novel Award won voor Kind in de tijd.

Afbeelding verwijderd door redactie

Kind in de tijd
Ian McEwan
De Harmonie, Amsterdam
ISBN: 9061697867
Uitvoering: gebonden
Aantal pagina's: 308

Bestel nu!

Het kind in de tijd
I. McEwan & Ian MacEwan