Dé musical, de première, The Wiz

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het verhaal

Het verhaal vertelt over Dorothy die met haar tante Em en hondje Toto in Kansas woont. Tijdens een Hurricane wordt hun huis opgepakt en als de storm voorbij lijkt te zijn vindt Dorothy zichzelf terug in het land Oz, waar het huis boven op de boze heks van het Oosten is geland. Dorothy kan maar aan één ding denken, hoe komt ze terug naar huis? Op aanraden van de goede heks van het Noorden gaat ze op pad naar Smaragdstad en onderweg ontmoet ze Vogelverschrikker zonder hersenen, Blikkeman zonder hart en Laffe leeuw zonder moed. Samen beleven ze avonturen en komen ze in Smaragdstad aan bij The Wiz om hem te vragen hun wensen te vervullen. Hij zeg toe mits ze in staat zijn om Sadista, de boze heks uit het Westen te verslaan. En zo gaan ze op pad...

Afbeelding verwijderd door redactie

De Sterren

De cast van deze musical mag beslist indrukwekkend genoemd worden. De vier absolute hoofdrollen worden vertolkt door: Nurlaila Karim (Gigi in Miss Saigon), op een zeer overtuigende manier zet zij de rol van Dorothy neer. Danny Yanga (Simba in The Lion King), vertolkt op komische wijze de hersenloze Vogelverschrikker. Jerrel Houtsnee (Miss Saigon, 42nd Street en The Lion King), geeft vol emotie bestaan aan de hartenloze Blikkeman. En Jeroen Phaff (Aida en de Griezelbus), geeft de Laffe leeuw het imposante postuur dat deze verdient.

Naast deze vier hoofdrolspelers mogen we natuurlijk ook zeker Danny de Munk niet vergeten, hij speelt op imposante wijze The Wiz. Sophia Wezer knalt werkelijk waar van het podium af als Acadabra, de goede heks van het Noorden. Marjolijn Touw komt zeer overtuigend over als Sadista, de boze heks uit het Westen. En last, but not least, speelt Mathilde Santing, de droom van ieder klein meisje, Glinda, de goede fee uit het Zuiden.

Afbeelding verwijderd door redactie

De Musical

De voorstelling speelt zich af op een toneel waarvan de eenvoud mij niet direct doet denken aan "Joop van den Ende Entertainment". Wat niet inhoud dat het niet mooi of spectaculair is. In tegendeel. Door de eenvoud en het werken met licht ondersteunt het decor de voorstelling in alle scènes, zonder dat het de aandacht van het verhaal af leidt. De kostuums zijn bijzonder goed gekozen en komen volledig tot hun recht. Het ensemble ondersteund het verhaal op een prima manier en het leuke vind ik persoonlijk dat ook het ensemble op één bepaald moment zelfs de hoofdrol heeft, en dat verdienen ze ook wel eens.

Voor de kenners van het boek, de film of de tekenfilm lijkt het verhaal soms te kort. Wat niet inhoudt dat de verhaallijn zijn essentie verliest. Het is alleen zo dat de overgangen soms schokkerig zijn en je stukken lijkt te missen. Mede hierdoor lijkt zeker de scène van de strijd met Sadista letterlijk en figuurlijk een beetje in het water te vallen. En over het algemeen lijkt het of men zich er een beetje gemakkelijk vanaf maakt in de tweede helft.

Muziek, zang en dans maken de musical dan ook tot wat ze is. Een feel good musical die van het toneel af swingt. Martine Bijl, verantwoordelijk voor de vertaling en de bewerking van het script, heeft haar werk goed gedaan. De teksten zijn eigentijds en humoristisch voor jong en oud. Al blijft het natuurlijk wel raar om bekende nummers als 'A brand new day' en 'Ease on down the road' in het Nederlands vertaald te horen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Opstartproblemen

Jammer was dat de kwaliteit van de show in deze première niet helemaal tot zijn recht kwam. Je zou kunnen zeggen dat de show last had van opstartproblemen. Zo liet een computer het afweten tijdens een van de belangrijkste scènes van de musical, de ontmoeting met The Wiz. Klonk de zang nog niet fantastisch wat mede veroorzaakt werd door dat Jeroen Phaff, de laffe leeuw, met een keelontsteking op het podium stond. En vanaf de stoelen waar wij zaten, leek het ensemble nog niet altijd een geheel te vormen. Maar wat niet is kan komen, oefening baart kunst en als wij het moeten inschatten zijn deze opstartproblemen, of eenmalig, of binnen een maand voorbij.

Afbeelding verwijderd door redactie

De Afterparty

En dan is deze swingende voorstelling afgelopen en hebben wij geluk. De première wordt gevolgd door een avondvullend programma voor alle gasten. En dat zijn er veel. Het lijkt of naast vrienden en familie van de Cast zo?n 80% van bekend Nederland is gekomen. Natuurlijk zien wij de Alternates Jamai (de vogelverschrikker) en Charly Luske (the wiz). Maar ook BN'ers als Carlo Boshard, André van Duin, Henny Huisman, Loretta Schrijver, Karin Bloemen, Peter van der Vorst en Jody Bernal om maar eens een kleine greep te doen uit het enorme assortiment dat aanwezig was. De sfeer was goed, de hapjes lekker, de presentatie van de cast was spetterend en de optredens van onder meer The Three Degrees en CB Milton swingend. Zelfs zo swingend dat Danny de Munk het niet kon laten om samen met CB Milton mee te jammen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Buiten het feit dat de organisatie had gezorgd voor dit avondvullend programma met diverse artiesten, hebben wij (vrouwen) ons ook uitstekend vermaakt met het kijken naar mensen. Omdat het een galapremière was, zag iedereen er fantastisch uit. Uiteraard trakteerde Karin Bloemen ons weer op een voor haar karakteristieke creatie en was de ketting die Marjolijn Touw droeg schitterend. Maar de absolute show stal de jurk van Nurlaila. Zij verscheen in een erg mooie creatie van Jaap Rijnbende. Een jurk waar menig vrouw jaloers op zal zijn. (Wij in ieder geval wel een beetje.)

Afbeelding verwijderd door redactie

Al met al een gezellige avond en niet onbelangrijk een leuke musical die de titels 'swingend' en 'feelgood' absoluut verdient. En als dat is wat je wilt, of waar je van houdt? Dan is deze musical zeker de moeite waard.

Wil je meer weten over de musical ?The Wiz, a brand new day?? Ga dan naar www.musicals.nl en klik op de button van deze musical. Hier kun je alles vinden over, waar, wanneer en de prijzen.