The Simpsons, the Movie!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Twintig jaar geleden kwamen The Simpsons tot leven. Matt Groening werd gevraagd om animatiefiguren te ontwerpen als toevoeging aan The Tracy Ullman Show. Hoewel hij dit eigenlijk even vluchtig had gedaan, sloegen de gele figuren - met maar vier vingers en bizarre kapsels - enorm aan. Kijkcijfers sprongen omhoog en in korte tijd kreeg de familie uit Springfield een eigen show en ontstond een hitserie. The Simpsons kan nog het meest worden gezien als een parodie op de Amerikaanse samenleving. Al dan niet expliciet, verwijst elke aflevering naar de real world. Presidenten die op de hak worden genomen, parodieën op bekende personen en films en vooral zeer veel maatschappelijke stereotyperingen, maken The Simpsons tot een unieke televisieserie vol humor.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

In The Simpsons Movie moet Homer zijn stad Springfield redden van een grote ramp, die hij zelf veroorzaakt heeft. Uiteraard gaat dit niet geheel vlekkeloos en staan zijn karaktereigenschappen (lees: egoïsme en verslaving aan donuts) hem nog al eens in de weg. Dit tot ongenoegen van zijn stadsgenoten en zelfs van zijn eigen vrouw en kinderen. Homer doet er op zijn manier alles aan om zijn gezin terug te winnen en Springfield van de ondergang te redden.

Eigenlijk kun je de film zien als één hele grote aflevering van The Simpsons. De film stelde me niet teleur, maar overtrof gelukkig ook niet mijn verwachtingen. The Simpsons Movie is precies zoals die moet zijn. Geen overdreven extra toevoegingen, maar een perfecte vertaling naar het witte doek. De grootte van het scherm stoort totaal niet en wordt in een aantal scènes juist heel goed gebruikt. The Simpsons Movie is absoluut een succes te noemen!

Afbeelding verwijderd door redactie

De film is ook te zien in een Nederlandse bewerking. Met de stemmen van onder andere Cees Geel, Georgina Verbaan en Bas Muijs kan zo ook de jonge kijker genieten van de gele mannetjes. Toch blijft het voor de Simpson-kenner vreemd om naar Homer en Bart met een Nederlandse stem te luisteren. Niet alleen klinkt het anders, ook bekende uitspraken en grappen worden naar het Nederlands vertaald. De originele versie is dus de absolute must-see voor Simpson-liefhebbers. The Simpsons Movie staat garant voor anderhalf uur lang lachen om de droge én scherpe Simpson-humor. D'oh!


Afbeelding verwijderd door redactie
The Simpsons Movie
Met o.a. Dan Castellaneta, Julie Kavner en Nancy Cartwright
Regisseur: Matt Groening
Tijd: 87 minuten
Adviesleeftijd: 6 jaar
Vanaf 16 augustus in de bioscoop