Over bedrog, stelen en liefde

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Will (Jude Law) is een succesvolle landschapsarchitect die samen met zijn zakenpartner net een nieuw kantoor heeft geopend in King's Cross in Londen. Zijn nieuwe kantoor trekt al snel de aandacht van een groepje dieven. Wanneer er voor een tweede keer in korte tijd wordt ingebroken, besluit Will 's avonds te gaan posten. Will ontvlucht sowieso steeds vaker zijn thuissituatie, waar zijn vriendin Liv (Robin Wright Penn) vooral bezig is met de complexe opvoeding van haar autistische dochter en steeds minder aandacht voor hem heeft. Tijdens het posten betrapt Will de jonge dader, maar in plaats van hem op te pakken, volgt hij hem naar diens huis. Een besluit dat grote invloed zal hebben op zijn leven.

Will legt contact met Amira (Juliette Binoche), de moeder van de dief. Amira is een Bosnische vluchtelinge, die door de oorlog weduwe is geworden en haar zoon Miro alleen opvoedt. Ze leeft erg bescheiden, heeft geen geld en ook geen status meer. De oorlog heeft haar veel afgenomen. Langzaam maar zeker ontstaat er een vriendschap tussen Will en Amira. Wat in de eerste instantie alleen maar bedoeld was om informatie in te zamelen over de dief, wordt in tweede instantie veel meer dan dat.


De film zet twee totaal verschillende werelden naast elkaar, waarin toch ook parallellen lopen. Beide vrouwen maken zich zorgen om hun kind en zijn bereid tot het uiterste te gaan. De rol van autistische dochter wordt overigens knap neergezet door de jonge actrice Poppy Rogers. (The Thief Lord, Silent Witness). Voor de rol van Miro (Rafi Gavron) heeft de regisseur maanden moeten zoeken, omdat de rol - zowel fysiek als qua acteerwerk - het nodige met zich meebrengt. Voor Rafi Gavron is dit zijn eerste rol en ik ben ervan overtuigd dat we van deze jonge acteur in de toekomst nog meer zullen gaan horen. Ook Robin Wright Penn (Forrest Gump, Princess Bride) zit goed in haar rol van overbetrokken moeder met sombere buien.

Wat het mooie aan deze film is, is dat ook de minder fraaie kanten van ieders persoonlijkheid aan bod komen. Al gauw blijkt dat iedereen zijn eigen angsten, verlangens en belangen heeft. Kortom: niets menselijks is vreemd, wat de film in mijn ogen erg sterk maakt. Zowel Jude Law (The Holiday, Cold Mountain) als Juliette Binoche (Chocolat, The Englisch Patient, Caché) zijn topacteurs, die met gemak de intensiteit aan emoties die in deze film voorbij komen, geloofwaardig neer weten te zetten. Geen wonder dat de succesvolle regisseur Anthony Minghella (The English Patient, The Talented Mr. Ripley en Cold Mountain) hen opnieuw benaderde voor een rol in deze film.

Breaking and Entering is een film die indruk maakt! Niet alleen vanwege het voortreffelijke acteerwerk van de hoofdrolspelers, maar zeker ook vanwege het verhaal, waaruit blijkt dat soms de zogenaamde 'crimineel' misschien wel het minst schuldig is van allemaal.

Afbeelding verwijderd door redactie

Breaking and Entering
Tijd: 116 minuten
Uitgebracht door: Buena Vista
Leeftijd: 12 jaar

Bestel Online!

Breaking And Entering
Martin Freeman